Вражаючий рахунок готується виставити владі Російської Федерації регіональне відділення Фонду державного майна України в Херсонській області, АР Крим та Севастополі. Тут щойно завершили оцінку збитків, завданих окупантами через захоплення 1400 об’єктів держвласності на окупованому півострові та недоотримані надходження до бюджету за дев’ятьма сотнями договорів оренди таких об’єктів. Їх сума перевищує два мільярди гривень, і повертатимуть кошти через позов до РФ — спочатку в українських судах, а за потреби — й у міжнародних. Про це на круглому столі за участю представників облдержадміністрації, прокуратури та СБУ повідомила виконувач обов’язків начальника відділення ФДМУ Наталія Дудченко.


Прикметно, що регіональний осередок ФДМУ таки продовжує отримувати частину коштів за оренду майна, що залишилося на окупованій території. Зокрема, українські фінансові установи припинили дію договорів про оренду тамтешніх філій, але перед тим сплатили загалом сто тисяч гривень заборгованості за винаймання площ. До відділення Фонду держмайна України також надійшов лист від бізнесмена з пропозицією придбати базу відпочинку в Алушті. А це — красномовний приклад того, що у вітчизняних ділових колах є упевненість: анексія півострова триватиме недовго і наша держава поверне собі все загарбане окупантами.


Наталія Дудченко каже: укладення таких угод, у принципі, можливе й нині. Однак для відчуження нерухомості насамперед потрібно визначити її ціну. А проведення такої оцінки безпосередньо в Криму надто ускладнене з відомих причин.
 


Херсон.