Учасники акції «Дідух для воїна АТО», що відбулася в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара», відправили на передову різдвяні деревця, зв’язані з жита, пшениці, вівса та оздоблені синьо-жовтими стрічками.

— На нашій землі дідух, дідочок, колідник з незапам’ятних часів був символом миру, злагоди, добра і добробуту, багатого врожаю, — каже, складаючи колоски у сніп-рай, науковий співробітник Українського центру культурних досліджень Міністерства культури Інна Александрова. — У самому слові «дідух» закодоване його значення — це дідів дух, усіх пращурів, зачинателя роду, який не згине і не перерветься, поки нашу землю захищатимуть від ворога такі воїни, як сьогодні на сході. Вони — справжні герої, як і наші предки — козаки.

Акцію «Дідух для воїна АТО» члени просвітницької громадської організації «Соловецьке братство» в Музеї Івана Гончара проводять вже втретє. Нині до неї долучилися народознавець Микола Оцун, виконавчий директор Благодійного фонду імені Миколи Вінграновського Зоя Голота, художниця Марина Соченко та інші.

Символічно і те, що збіжжя, з якого в’язали дідухи, вирощене на західних теренах, на Прикарпатті, виготовляли обереги в серці України, у столиці, а передали їх, як естафету добра, на схід.

Складаючи і прикрашаючи різдвяні снопи під колядки та спів народних пісень, волонтери записали відеозвернення до воїнів. Усім захисникам побажали повернутися живими і з перемогою.

Разом із дідухами активісти відправили на передову смаколики до святкового різдвяного столу.

Світлана ЧОРНА.

Фото Станіслава ЧЕРНІЯ.