Алею писанок із зображеннями Христа Спасителя та ликів святих створено на території Вінницького клінічного госпіталю для ветеранів з ініціативи його керівника заслуженого лікаря України Валерія Бабійчука. Писанки під ялинку — незвично, але це потрібно для лікування зранених душ бійців АТО.

 

На знімку: боєць 50-ї мотопіхотної бригади Ігор Горищук.

 

— У бійців, які лікуються у госпіталі, не тільки фізичні рани, — розповів Валерій Бабійчук. — У кожного з них ще й зранена душа. Спокій, умиротворення відчувається, коли споглядаєш лики Христа, всечесних святих. По собі знаю. І пацієнти тієї ж думки. Можливо, відкривати алею писанок під Новий рік справді незвично. Але чекати до Великодня, на мою думку, неправильно. Поранені вже потребують допомоги...

Загалом на алеї двадцять писанок, одна з них 3-метрова, інші — півтораметрові. Каркас кожної зроблено з металу, середина заповнена бетоном. Значну частину робіт виконували працівники госпіталю. Відшліфовану поверхню виробів розписував випускник Львівської академії мистецтв 24-річний Вадим Мельник. Каже, це його перша масштабна робота. Працював над нею майже без вихідних. На це знадобилося два з половиною місяці.

— Образи святих і біблійні сцени я взяв з візантійського класичного живопису, — каже митець. — Щоправда, на одному з виробів зобразив Спасо-Преображенський кафедральний собор, що розташований у центрі Вінниці.

Автор уточнює, що його пензлю належать тільки біблійні сюжети розпису. Вони становлять центральну частину на кожному великодньому яйці. Бокові частини розписували юні майстри вінницької дитячої художньої студії «Барви України». У їхніх малюнках можна легко упізнати картини Петриківського розпису.

— Фінансову допомогу у створенні алеї писанок надали благодійники, — хвалиться керівник медичного закладу. — Це варто зазначити, щоб уникнути зайвих запитань і підозр.

Алея писанок веде від центрального входу медичного закладу до храму, що розташований на його території. Кожна писанка у футлярі з прозорого матеріалу. Вдень тут звучить класична музика. Перед  початком і після закінчення виконання линуть церковні дзвони. У темну пору доби великодні вироби підсвічуються прожекторами, від чого їх барви оживають і просто-таки вражають.

Понад півтори тисячі військових, поранених на Донбасі, пройшли лікування й реабілітацію у госпіталі для ветеранів. Ігор Горищук, боєць 59-ї мотопіхотної бригади, нині перебуває у госпіталі. «Все те, що красиве, це бальзам на душу, — зізнається він. — Особливо це відчувають ті, хто побував на війні. Після відвідання експозиції на алеї хлопці повертаються в палату і ще довго розповідають, образи яких святих їх найбільше вразили. Відчувається, що віра додає їм сил. По собі це знаю».

Насамкінець зазначимо, що кожна робота на алеї писанок освячена митрополитом Вінницьким і Барським УПЦ Симеоном.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

Фото автора.