Так каже народна мудрість. Житомиряни цього року охоче долучалися до старовинного мистецтва виготовлення дідуха. Традиційно до Різдвяно-новорічних свят майстер народної творчості Олексій Пшеничнюк (на знімку) ділився з ними секретами соломоплетіння під час майстер-класів. Учасники не тільки власноруч сплели для себе обереги, а й дізналися багато цікавого про святкові традиції українців. А про те, що Олексій справді володіє мистецтвом виготовлення оберегів, свідчить такий факт: 2015 року центр Житомира прикрашав виготовлений ним дідух заввишки три метри.

— Мені подобається проводити майстер-класи. Свого часу я захотів мати дідуха на Різдво. Тепер невеличкого я можу зробити за дві години. Дідухи виготовляю з різних злаків і прикрашаю квітами, щоби були багатими. Свої вироби дарую знайомим — якщо, наприклад, у них день народження перед Новим роком. Виготовляю обереги і на замовлення. Для мене дідух — символ предка, символ Бога. Він стоїть у хаті на умовному покуті — на поличці, де зберігаються святі для нас речі, поряд із фотознімками батьків, — ділиться майстер.

До речі, дідух у традиції українців — основна прикраса оселі на Різдво. Його ще називають дід, сніп, коляда, хлібне дерево. Він — символ родоначальника сім’ї — діда та всіх предків, які колись жили. За віруваннями, такий сніп приносить у родину щастя та радість, захищає від біди, сприяє святковому настрою. Традиція в’язати дідух сягає сивої давнини. Його робили з першого зажинкового чи останнього обжинкового снопа, використовуючи колосся пшениці, стебла льону, вівса, прикрашали сухоцвітами і стрічками. На Різдво господар урочисто вносив його в хату і ставив на покуті, де сніп стояв до Водохреща.

Людмила ЛОБАЧОВА.

Фото автора.

Житомир.

 

Колишня житомирянка Марія Хімич, яка тепер проживає в місті Ред-Дір (провінція Альберта, Канада), написала на своїй сторінці у Фейсбуку, що в цій далекій країні український дідух дуже популярний. Марія викладає у Школі рідної мови. Вона запросила дітей на особливе заняття: «З 12:00 до 13:00 буде проведено майстер-клас із виготовлення дідуха. Будь ласка, дайте знати, хто ще хоче приєднатися, щоб підготувати достатньо матеріалів», йшлося в оголошенні. З серії знімків, які Марія виклала в соцмережі, видно, що охочих виявилося багато.

Фото Марії ХІМИЧ.