У Програмі просвітницької діяльності та патріотичного виховання населення в умовах інформаційної війни, започаткованій Товариством «Знання» України, з’явився новий термін — культурне шефство.

 

Голова правління Товариства «Знання» Василь Кушерець, народна артистка Світлана Мирвода, учений секретар правління товариства Василь Василашко у госпіталі вітають бійця кавалера ордена «За військову доблесть» Євгена Редька з одруженням.

 

— Події на сході показали, як московська брехлива пропаганда може призвести до страшної війни і тисяч жертв, — каже голова правління товариства доктор філософських наук Василь Кушерець. — Реінтегрувати Донбас, повернути його в державницьке ментальне і культурне поле можна лише, розвінчавши кремлівські міфи про спільну історію двох «братніх» народів, Новоросію, зрештою про те, що наші землі — окраїна, мова — діалект «великого і могучего», а література — хуторянська. Переформатовуючи роботу товариства в умовах інформаційної війни, ми взяли науково-просвітницьке і культурне шефство над містами і селами, що свого часу постраждали від російської культурної та мовної експансії, і як наслідок — від збройної агресії.

Напередодні Шевченківських днів члени товариства разом із столичним артистами, серед яких і відомий співак Фемій Мустафаєв, об’їздили з концертами, виставками і лекціями десятки населених пунктів, розпочавши турне на півночі Луганської області й завершивши на півдні Донецької.

Василь Василашко, учений секретар правління Товариства «Знання», пригадує, що тоді в Краматорську зала місцевого Палацу культури ледве змогла вмістити всіх, хто прийшов вшанувати Тараса Шевченка, а потім на завершення заходу чоловік шістсот, усі разом, заспівали «Заповіт».

Ще більше люду зібралося тут на ІІ Всеукраїнський фестиваль мистецтв, присвячений Герою Небесної Сотні гітаристу Івану Пантелеєву з Краматорська, котрий 20 лютого 2014 року в Києві на Інститутській отримав сім кульових поранень — три з них були не сумісними з життям. Як розповів голова журі фестивалю кандидат мистецтвознавства Василь Неволов, понад триста учасників дійства, які приїхали з Прикарпаття, Буковини, Житомирської області, а також з Німеччини і Австралії, свої виступи присвятили ще одному легендарному краматорчанину — шістнадцятирічному голкіперу місцевого футбольного клубу Степану Чубенку, якого за проукраїнську позицію у червні 2014 року закатували терористи-сепаратисти.

— Під час фестивалю, — каже Василь Неволов, — відбулася виставка дитячих малюнків, різні флешмоби на підтримку української армії, а містяни разом зі своїми дітьми долучилися до плетіння маскувальних сіток і збору подарунків для бійців АТО.

До цієї події Товариство «Знання» видало збірник патріотичної поезії «Донбас, одумайся», до якого ввійшли вірші Степана Чубенка, Івана Пантелеєва та місцевих волонтерів.

— Із метою нейтралізації і подолання антиукраїнської пропаганди та поширення сепаратистських настроїв Товариство «Знання» підготувало серію брошур для мешканців сходу, зокрема про Голодомор на донецьких землях, — зазначає Василь Кушерець. — Книжечки, а це майже 100 назв, видрукувані, щоправда, невеликим тиражами — 15 тисяч, розповсюджуються під час круглих столів, лекцій чи бесід з людьми просто на пунктах пропуску, на вулицях прифронтових міст і сіл. Започаткована й серія брошур «На допомогу воїнам світла».

Активну участь у підготовці та розповсюдженні літератури беруть члени нових осередків «Знання», котрі вже з’явилися у Покровську, Дружківці, Слов’янську, Краматорську, де організацію очолила активістка Ірина Сидоренко. Незабаром осередки товариства запрацюють у Костянтинівці та Бахмуті.

Світлана ЧОРНА.

Фото зі сторінки у Фейсбуку.