Особливі втрати відчули великі тваринницькі комплекси. Нагадаємо: лише протягом трьох останніх місяців на Хмельниччині зафіксовано чотири випадки захворювань на африканську чуму. До того ж, якщо у двох домогосподарствах загинуло загалом менш як три десятки тварин, то на тваринницьких комплексах у старокостянтинівському ТОВ "Подільський бекон" та полонському СТОВ АФ "Маяк" втрати вимірюються тисячами голів. У двох районах довелось забити і спалити майже 12,5 тисячі туш. Коли врахувати, що загалом на свинофермах області утримували 163 тисячі "п'ятачків", то масштабність втрат очевидна.

 

На знімку:

 

робота багатьох контролюючих служб
має бути спрямована на те,
щоб м'ясо уражених хворобою свиней
не потрапило на торговельні прилавки

 

Попри всі розслідування досі так і не вдалося з'ясувати, як збудник було занесено на території тваринницьких комплексів.

 

Старокостянтинівській райдержадміністрації довелося звернутись до обласної влади із проханням допомоги ліквідувати наслідки надзвичайної ситуації. Відповідно до проведених РДА розрахунків, збитки від втрати поголів'я перевищили 17 мільйонів гривень.

 

Щоб подолати наслідки епідемії, з резервних фондів товариства "Подільський бекон" було виділено 35,6 тисячі гривень, райдержадміністрація та Григорівська сільська рада спрямували відповідно по 300 та 100 тисяч. Однак цього виявилось замало для фінансування усіх необхідних заходів.

 

Керівник ТОВ В'ячеслав Пруткий повідомив, що роботу підприємства планується відновити лише за півроку. Нині продовжують проводити знезараження приміщень тваринницького комплексу.

 

У цій непростій ситуації підприємство сподівається і на допомогу держави, а саме на виділення коштів із державного резервного фонду. Адже самотужки впоратися із таким завданням практично неможливо. За словами керівника, збитки, що їх зазнало підприємством, за приблизними оцінками сягають 60 мільйонів гривень.

 

Такі суми втрат фігурують і в полонській агрофірмі "Маяк". Однак тут хочуть долати труднощі власними зусиллями та ресурсами. Остаточно ще не вирішили, чи звертатимуться за відшкодуванням із державного резервного фонду. За словами представників СТОВ, їх стримує те, що кошти виділятимуться лише на умовах повернення, а підприємство, яке й без того зазнало великих збитків, не хоче брати на себе ще й додатковий борговий тягар.

 

Сподіваються, що підтримка могла б бути надана з резервного фонду обласного бюджету. Але говорити про повну компенсацію втрат навряд чи доведеться.

 

Заступник голови ОДА Володимир Кальніченко переконаний, що всі випадки захворювання на АЧС стали справжнім випробуванням для різних служб, яким довелось у стислі терміни провести величезні обсяги робіт в осередках хвороби. Тільки завдяки чіткій їх співпраці захворювання було локалізовано. Тепер департаменти фінансів та економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації готуватимуть документи та шукатимуть фінансові джерела для відшкодування втрат, яких завдала епідемія.

 

Ірина КОЗАК.

Фото автора.

 

Хмельницька область.

 

Голос України