Народний депутат від БПП Оксана Білозір виступила ініціатором внесення на розгляд Верховної Ради України змін до Закону «Про автомобільний транспорт» щодо забезпечення права на безоплатний проїзд осіб, які брали участь в антитерористичній операції та отримали статус учасника бойових дій, а також інших пільгових категорій громадян. Законопроектом, за підписами Оксани Білозір, Андрія Шиньковича, Олександра Дехтярчука, Антона Яценка та Миколи Кучера, вносяться зміни до статей 29, 31, 37, 44 Закону України «Про автомобільний транспорт», якими запроваджується новий механізм компенсації перевізникам за пільгове перевезення пасажирів.

Зокрема, встановлюється, що пільгові перевезення пасажирів можуть здійснюватися за рахунок автомобільного перевізника. А також за рахунок державного чи місцевих бюджетів, шляхом виплати компенсації автомобільним перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів.

З цією метою пропонується включити до обов’язкових умов договору про організацію перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування відсоток місць для перевезення пільгових пасажирів, визначених умовами конкурсу на перевезення пасажирів, розмір компенсації витрат (у разі прийняття рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її виплату).

Крім того, законопроектом пропонується встановити, що у разі формування замовлення на пільгове перевезення пасажирів пріоритетне право на безоплатний проїзд надається особам, які брали участь в антитерористичній операції та отримали статус учасника бойових дій.

Як зазначила Оксана Білозір, законопроект ініційовано з метою вирішення конфліктної ситуації, коли перевізники, які не отримали компенсації з бюджету за перевезення пільговиків, відмовляють останнім (у тому числі — і учасникам АТО) у безоплатному проїзді. У Державному бюджеті на 2016 рік, а також на 2017 рік коштів на відшкодування перевізникам витрат на перевезення пільгових пасажирів не передбачено.