В Івано-Франківську відбулись позачергові збори регіонального відділення Асоціації міст України. 


Міські, селищні та сільські голови краю висловили своє обурення щодо постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 24.11.2016 за № 2021 та від 15.12.2016 за №2210 з приводу подорожчання електроенергії. Нагадаємо, відповідно до цих постанов з січня 2017 року електроенергія для міського транспорту подорожчала на 45%, а оплата вуличного освітлення — на 40%. Це зобов’язує місцеву владу знову використовувати диференційований підхід до освітлення вулиць у нічний час. Адже до кінця 2016 року за зовнішнє освітлення сплачували 60% від вартості.


На переконання міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, лише для цього міста це потягне додаткові видатки у розмірі 7,5 млн. грн. на рік. Він наголосив, що на місця держава вже переклала чимало видатків, це і професійно-технічна освіта, і пільговий проїзд у транспорті. Крім того, цього року франківська влада на 50% профінансувала купівлю підручників для учнів 4—7 класів. «Замість обіцяної децентралізації нам перекидають усе нові фінансові зобов’язання. Звісно, для місцевих бюджетів збільшили джерела надходжень, проте ніхто не згадує про збільшення видатків. А це теж чимала сума. Наприклад, Івано-Франківськ цього року додатково витратив на дотаційні цілі понад 150 млн. грн., а збільшення тарифу на електрику ще більше вдарить по міському бюджету», — цитує міського голову його прес-служба.


Підсумком зустрічі очільників органів місцевого самоврядування краю стало одностайне прийняття звернення до Голови Верховної Ради Андрія Парубія, Президента Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з вимогою скасувати постанови НКРЕКП та запровадити обґрунтовані тарифи на зовнішнє освітлення та електричний транспорт. Представники Івано-Франківського регіонального відділення АМУ, яке очолює Р. Марцінків, висловили також пропозицію щодо поїздки в столицю, аби безпосередньо обговорити проблему із Прем’єр-міністром та головою Асоціації міст України Віталієм Кличком.

Івано-Франківська область.