На сайті Міністерства юстиції України запрацював електронний Єдиний реєстр боржників


Запровадження цього реєстру було передбачено Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів». Відтепер на веб-сайті Міністерства юстиції України можна відкрито дізнатися відомості про боржників, як фізичних, так і юридичних осіб, яких визнано такими в судовому порядку. Щоб дізнатися розмір боргу, категорію стягнення, номер виконавчого провадження, прізвище виконавця, достатньо ввести дані в спеціальну форму на сайті реєстру: найменування юридичної особи, ім’я, прізвище, по батькові (необов’язково) боржника, його дату народження і номер облікової картки платника податків.


Знаходження особи в Єдиному реєстрі боржників створить негативні наслідки для самого боржника, зокрема неможливість здійснювати відчуження (продаж, дарування і т.д.) майна через нотаріусів. Це важливо, наприклад, у разі наявності у власника майна боргу за житлово-комунальні послуги (ЖКП). До речі, реєстри боржників за ЖКП без рішень суду набули практики створення у багатьох містах України. Внесення відомостей про боржників до цих реєстрів є підставою для здійснення подальшого правового процесу погашення заборгованості, наприклад, для передачі матеріалів до суду або колекторським компаніям. Отже, запровадження таких реєстрів як на рівні Мінюсту, так і на рівні місцевих органів влади сприяє обмеженню відчуження об’єктів нерухомості недобросовісними власниками, які спеціально приховували від охочих придбати нерухомість свою заборгованість за комунальні послуги.


Не зайве буде нагадати, що реформування виконавчого провадження в Україні розпочалося з 5 жовтня минулого року, коли набрав чинності Закон України «Про виконавче провадження». Серед новацій цього закону:


— стягувач буде мати право самостійно звертатися до організації, яка здійснює боржнику виплату заробітної плати, стипендії, пенсії, для проведення відрахувань;


— боржник не матиме можливості добровільного виконання рішення після відкриття виконавчого провадження;


— боржника зобов’язано подавати виконавцю вичерпну інформацію про власні доходи та майно, за невиконання чого законодавством передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафів.


Із відкриттям виконавчого провадження боржник повинен сплатити не тільки суму основного боргу, інфляційні втрати, 


3 відсотки річних, судовий збір, але й виконавчий збір у розмірі 10 відсотків суми боргу, а також відшкодувати авансовий внесок в розмірі не менш як 2 відсотки суми, що підлягає стягненню.