Знаний лікар і волонтер із Кременчука Ростислав Зауральський (на знімку) одержав патент на сконструйовану ним мобільну станцію переливання крові. Власне, офіційною мовою його ноу-хау (корисна модель № 111916) називається мобільним пристроєм для транспортування та розморожування свіжозамороженої плазми. За його допомогою медики вже врятували життя сотням (!) наших бійців, які дістали поранення на фронті. Пан Ростислав є лікарем-трансфузіологом, завідувачем відділення Кременчуцького пологового будинку. Після початку бойових дій на Донбасі став волонтером і реалізував проект "Кров, що рятує життя".

 

Фото
з соціальної мережі "Фейсбук".

 

За словами фахівця, спонукали до цього відвідування лікарень, зокрема й у Дніпрі, куди доставляють фронтовиків із тяжкими пораненнями. Декого з них урятувати не вдавалося тільки тому, що надто великими були крововтрати. Таких бійців просто не встигали доправити до шпиталів зі стаціонарними станціями переливання крові за відому медикам "золоту годину", необхідну для порятунку... Адже зазвичай від місця зіткнення з ворогом треба було проїхати бездоріжжям 30--40 кілометрів.

 

Тоді Ростислав Зауральський разом із однодумцями-волонтерами взявся обладнувати всім необхідним для термінового переливання крові автомобілі, що доїжджають фактично до позицій наших воїнів. Під кулі їх, звичайно, не пускають, але влити живлющу рідину пораненому тут можуть уже за 2--3 кілометри від місця бою. Раніше про таке фахівці лише мріяли.

 

Втілити їхні мрії в життя без винайденого лікарем Зауральським портативного розморожувача плазми було б неможливо. Тепер, тільки-но одержавши чергове тривожне повідомлення, згаданий "кровомобіль" (так його охрестили самі бійці та волонтери) одразу вирушає назустріч транспортному засобу з пораненим. Першою такою "пересувною станцією" стала звичайна "таблетка" -- автівка "швидкої" ще 1978 року...

 

Оскільки в умовах бездоріжжя такі машини швидко виходять з ладу, їх доводиться постійно змінювати. Тож волонтери закликають небайдужих громадян допомагати згаданому проекту (інформація про нього є в Інтернеті) передовсім коштами.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України