Волинська обласна рада на позачерговій 9-й сесії прийняла рішення про відновлення в 2017 році фестивалю авторської пісні та співаної поезії «Оберіг».


Найкращі пісні народжуються у найважчі часи, бо душа, що страждає, — поетична. Саме таким одухотвореним лучанам запам’ятався перший фестиваль авторської пісні та співаної поезії «Оберіг» зразка 1989 року. Усього тридцять учасників зібрав він, але скільки надії на краще вони подарували тоді глядачам. Потім були другий і третій фестивалі... І пауза у чверть століття.


Сказати, що волиняни, які були якось причетні до перших фестивалів «Оберіг», його майбутньому відродженню раді, замало. Вони щасливі! Незвично емоційним видається і зміст прийнятого сесією обласної ради звернення до міністра культури України Євгена Нищука щодо його сприяння в проведенні Всеукраїнського фестивалю авторської пісні та співаної поезії «Оберіг».


Через певні фінансові і організаційні проблеми фестиваль більше не проводився. Найдовше його дух намагався підтримувати лучанин Олексій Левченко, запрошуючи лауреатів «Оберегу» на творчі вечори в свій готель «Залєскі». Та раптова смерть  взимку 2012 року обірвала життєвий шлях Олексія Левченка, а заразом й погасила надію на відродження фестивалю. На щастя, знайшлися люди, яким не байдужа доля української авторської пісні.

Волинська область.

 

Довідково

 

Переможцем одного з перших «Оберегів» стала відомий лікар-рятівник героїв третього Майдану, а нині народний депутат України Ольга Богомолець, а членом оргкомітету фестивалю був тодішній редактор «Голосу України» Сергій Правденко.