У місті Гадяч, що на Полтавщині, відзначили 155-річчя Центральної районної бібліотеки ім. Лесі Українки. З цієї нагоди тут влаштували круглий стіл за участю господарів, читачів і гостей. Зустріч давніх друзів відбувалася під акомпанемент чарівних звуків скрипки, які доповнювали спогади та роздуми про унікальний шлях книгозбірні крізь три століття. Її «батьком» по праву вважають видатного земляка — філософа, історика, публіциста, подвижника української справи Михайла Драгоманова.


Ще замолоду, приїжджаючи до рідного міста з Києва, де навчався в університеті, він ініціював заснування тут публічної бібліотеки. До справи долучилися тутешні ентузіасти — брат Панаса Мирного Іван Рудченко (в літературі відомий як Іван Білик), поет і етнограф Семен Метлинський та їхні однодумці. І ось 1861 року в Гадячі відкрили першу громадську книгозбірню. Спочатку вона «квартирувала» у приватному помешканні лікаря Черниша, котрий за сумісництвом виконував роль бібліотекаря.
Перші книги Шевченка, Гоголя й Пушкіна придбали за кошти, виручені під час аматорських вистав і концертів. Різними виданнями, зокрема й періодикою, фонд поповнювався також за рахунок доброчинців. До речі, за користування бібліотекою читачам тоді доводилося платити 3 карбованці на рік, тож заходили на її вогник переважно люди заможні. Постійною читачкою була Єлизавета Драгоманова — бабуся Лесі Українки. Бувала тут і сама Леся...


У книгозбірні зберігається унікальний документ — «Звіт» за 1888 рік, складений її працівником М. Немировим, який засвідчував, що тоді «бібліотечна справа увійшла в моду». Звісно, не оминули цей осередок духовності та культури й буревії ХХ століття. Під час окупації Гадяча гітлерівці використовували приміщення як... стайню, а книги просто викинули на подвір’я. Бібліотекар М. Рубан уночі перевозив їх на зберігання в одну з тутешніх шкіл на возику...


Із 1948-го бібліотека носить ім’я Лесі Українки. Вона стала провідним інформаційно-просвітницьким закладом «найукраїнішого» краю (саме так називала Гадяцький край поетеса). Сьогодні тільки книжковий фонд бібліотеки налічує понад 56 тисяч примірників, а загалом одиниць друку — більш як 94 тисячі. Ними користуються майже 5 тисяч читачів. Щоб у їхній пам’яті ніколи не замулювалися першоджерела закладу, напередодні ювілею тут облаштували музейну кімнату історії бібліотеки.

Полтавська область.

 


На знімку: меморіальну дошку «батькові» першої публічної бібліотеки в Гадячі Михайлу Драгоманову встановили на будівлі колишнього повітового училища, де він навчався.


Фото автора.