У комітетах Верховної Ради


Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря провів зустріч із заступником Представника Верховного Комісара ООН у справах біженців Ноель Калхун та старшим радником Представника Верховного Комісара ООН у справах біженців Ванно Нупечем.


Сторони обговорили ситуацію в Україні, окремо зупинившись на проблемах забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. У цьому контексті відбувся обмін думками стосовно підготовки до проведення у парламенті тематичного дня, під час якого розглядатимуться законопроекти щодо захисту прав вимушених переселенців.

 

Крім того, Григорій Немиря повідомив про результати виїзного засідання комітету, яке відбулося наприкінці листопада в Сєверодонецьку Луганської області. Метою заходу був моніторинг дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, котрі проживають у зоні проведення антитерористичної операції в Луганській області.


Також голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря провів зустріч з головою делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні Послом Аланом Ешліманом.
Сторони обговорили ситуацію в Україні, проблеми з дотриманням прав і свобод внутрішньо переміщених осіб і громадян України, які перебувають на окупованій частині території Донбасу, та питання, пов’язані з наданням їм гуманітарної допомоги.


Алан Ешліман поінформував про діяльність Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні протягом 2016 року, зокрема щодо допомоги у розшуку зниклих безвісти та надання продуктів харчування, медичної допомоги, водопостачання, систем обігріву як для приватних осіб, так і для публічної інфраструктури, допомоги школам і лікарням.


У свою чергу Григорій Немиря повідомив про стан підготовки до проведення в українському парламенті тематичного дня, під час якого розглядатимуться законопроекти щодо захисту прав вимушених переселенців.