Відкрита міжрегіональна виставка винахідницького мистецтва «Don.tech.fest» відбулася в шахтарській столиці. Це перший такий захід у регіоні, його ініціатором став аспірант Донецького національного технічного університету Іван Бондаренко.

«Такі виставки в Україні вже проводилися, але мали комерційну або академічну основу. «Don.tech.fest» засновано на науковій ідеології, але не побудовано у формі класичної конференції, і тому виставка має величезний потенціал», — впевнений організатор. До участі в заході запросили студентів та співробітників найавторитетніших вишів та наукових організацій країни віком від 18 до 45 років. Три місяці комісія зі спеціалістів ДонНТУ, Донецького національного медуніверситету та інших профільних закладів оцінювала роботи для виставки — всього журі відібрало десять винаходів.

Лікар-онколог Станіслав Білецький (на знімку) представив на «Don.tech.fest» власну розробку — інструмент для проведення онкогінекологічних операцій. Інструмент виготовлено з нержавіючої сталі, його можна використовувати протягом десяти років. Упровадження апарату активно обговорюється, його вже застосовують у клініці, де працює донецький лікар.

Ще один цікавий винахід — іскробезпечний комутаційний пристрій науковця з Донецька Оксани Сольоної. Прилад має зробити безпечним одночасне використання газу та електрики. «Загазованість житлової кімнати та виникнення іскри можуть спровокувати вибух. Представлений пристрій дає змогу уникнути цього. Приладом можна керувати дистанційно», — пояснила автор. Дію винаходу перевірено в сертифікаційному центрі, його запатентовано.

Завідувач кафедри «Машини та апарати хімічних виробництв» ДонНТУ, заслужений винахідник України, професор Олександр Парфенюк допоміг Івану Бондаренку з організацією виставки. «Перший «Don.tech.fest» — пробний, утім, захід може стати традиційним. На наш заклик відгукнулися науковці з різних міст, переважно — молодь. Технічні спеціальності, інженерія нині не дуже популярні, бачимо це з конкурсу нашого університету, хоча виробництво — основа економіки. Виставка допоможе у профорієнтаційній роботі, привабить творчих людей», — зауважив Олександр Парфенюк.

Оксана Сольона переконує: «В українського винахідництва є проблеми: патентування за рахунок розробника, випуск наукових статей, труднощі з фінансуванням. Усе, зазвичай, базується на ініціативі винахідників. Утім, процес розробки та отримання власного виробу — величезне задоволення для науковця».

Фото автора.