Міністерство оборони ФРН повідомило, що направляє до Литви в бата-льйон НАТО майже 600 вояків і танки «Леопард-2». Ця техніка, крім іншого, буде задіяна у військових навчаннях.


Але це не єдина участь ФРН у планованих альянсом заходах у Польщі та країнах Балтії, котрі на саміті НАТО у Варшаві в липні 2016 року попросили розмістити на своїх територіях багатонаціональні батальйони. В німецькому порту Бремерхафен розвантажено корабель, що доправив із США сотні танків, артилерійських установок та інших озброєнь. Звідси їх транспортують спочатку до Польщі, а потім перебазують у Литву, Латвію, Естонію для посилення групи військ НАТО на кордонах із Росією.


Також, крім техніки, із США, Канади, Великобританії та ФРН туди відряджається майже чотири тисячі вояків, котрі стануть основою об’єднаного контингенту НАТО в цьому регіоні. І це, за заявами військових високопосадовців, «лише частка масштабніших сил, які базуються у космосі, кіберпросторі, повітрі й на морі».


Тим часом німецькі ЗМІ розгорнули тему цих масштабних поставок заокеанської військової техніки. А дехто й відверто вказує на те, що США вивантажує у ФРН «танки для війни з Росією». Газети, посилаючись на представника командування Бундесверу, повідомляють, що для транспортування такої кількості озброєнь із ФРН до Польщі задіяно 900 вагонів, довжина яких становитиме 14 кілометрів. Щодень, до 16 січня, німецька залізниця відправлятиме по три такі потяги. ЗМІ вважають, що нинішня поставка озброєнь — рекордна і найбільша з часів холодної війни...


«Рекорд» схвалюють не всі жителі Німеччини, які занепокоєні можливістю нової війни з Росією. У Бремерхафені відбулися протести городян, а в Бундестазі пройшло обговорення цієї події. Ішлося про те, що такі кроки НАТО спричинять нове загострення у відносинах із Кремлем, уштовхнуть Європу у ще стрімкіший виток спіралі зростання напруженості з Росією. Член парламентського комітету з оборони Александр Ной заявив, що Німеччина має відмовити США у використанні своєї території для транспортування військ та очолити процес політики розрядки у відносинах із Москвою, що вже давно на часі.


Водночас чимало експертів не вбачають нічого нового в тому, що НАТО демонструє силу на кордонах із Росією. Адже тамтешні регіони — східноєвропейські члени Альянсу — вже давно відчувають загрозу з її боку. Після анексії РФ Криму НАТО провело у Східній Європі великомасштабні навчання Atlantіc Resolve. Тоді також здійснили операцію Dragoon Rіde, під час якої через країни Балтії, Польщу та Чехію проїхала колона американської бронетехніки. А вже за два тижні Пентагон дислокуватиме у Східній Європі ударну бронетанкову бригаду: 4200 вояків з арсеналом озброєнь у 250 танків, гаубиць, бойової техніки та 1700 додаткових транспортних засобів.


Як повідомив головком Європейського командування Збройних сил США генерал Філіп Брідлав, розміщення бригади у Східній Європі — реакція на агресивну політику Кремля. «У такий спосіб, — пояснив він, — ми продовжуємо стратегію підтримки наших союзників по НАТО як у Східній Європі, так і в інших місцях, гарантуючи сильні й співмірні дії у зв’язку з агресією Росії».


Нова танкова бригада розміщуватиметься за принципом ротації: її склад змінюватиметься щодев’ять місяців. «Такий підхід, — пояснює глава берлінського Інформаційного центру трансатлантичної безпеки Отфрид Нассауер, — Вашингтон, з одного боку, застосовує для демонстрації спроможності за короткий термін привести війська у бойову готовність, а з другого — гарантувати дотримання основоположного акта Росія—НАТО 1997 року. Згідно з його положеннями, альянс має утримуватися від постійного розміщення у Східній Європі «істотних бойових сил». Тож США виконуватимуть свої обіцянки». А якщо простіше, то, розміщуючи на кордонах із Росією важку бойову техніку та вояків, США недвозначно сигналізують країнам Східної і Центральної Європи: в разі загрози їм на допомогу швидко прийдуть створені в такий спосіб структури.

Берлін.