Минулої неділі, 15 січня, в Житомирі відбулася щорічна традиційна театралізована хода "Трьох Царів", яка символізує вічну боротьбу добра і зла. Дійство -- це відтворення оповіді про те, як маги (волхви, мудреці, жреці), яких традиційно називають три царі, принесли Ісусу дари на Різдво. У Євангелії їхні імена і царський сан не згадуються. У середньовіччі виникла традиція називати їх Каспар, Мельхіор і Балтазар. Віряни, переодягнені у янголів, чортенят, лицарів і трьох царів, зібралися біля парафії Божого Милосердя, закликаючи присутніх до спільної ходи та пошуку Божої дитини.

 

Як розповів настоятель Житомирської парафії Божого Милосердя Ярослав Ольшевський, театралізована хода розповідає про те, як три царі шукали Господа Ісуса. Прихожани і мешканці Житомира приєднуються до них, тому і мають на головах символічні корони з паперу.

 

Колона на чолі з біблійними персонажами рушає на майдан Корольова. Там відтворили ще одну біблійну історію На сцені біля головної ялинки міста -- змій спокусник та його піддані, які спокушають Адама і Єву скуштувати заборонений плід. Хода закінчується у костелі святого Йоанна з Дуклі, де на її учасників чекали Йосип та Марія з дитиною. Маленькому Ісусу три царі презентували свої дари, а парафіяни співали пісень.

 

Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.

 

Житомир.

 

Голос України