Два дні тривав у Чернігові традиційний різдвяний фестиваль "Коза". Він проводився уже вчетверте.

 

У гості були запрошені семеро фольклорних колективів, які мали донести до міщуків стародавній звичай "водіння кози" -- не в радянському розумінні пиятики, а в українському народному традиційному. І їм це вдалося: на два дні Красна площа, де проходив фестиваль, стала центром відроджених давніх традицій.

 

Першого дня старовинні колядки та щедрівки співали гурти "Дивина" (Донецьк -- Київ) та "Сільська музика" (Рівне). Чернігівці різного віку пробували разом з ініціаторами дійства танцювати польку, ойру, гопак. Тут же варилася кутя з маком, родзинками і волоськими горіхами, якою пригощалися всі охочі.

 

Другого дня родзинкою свята стала дитячі колективи -- публіка щирими оплесками зустрічала вертепи гуртів "Торбан" зі Львова та двох київських -- "Витинанка" і "Барвінок". Столичний колектив "Баламути" завершив фестивальне дійство -- у ньому один із учасників зіграв навіть на... пилці.

 

Прикрим, поза рамковим моментом свята стала відсутність колективів із Чернігівщини на святі -- за словами організаторів, запрошені до участі відмовилися.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігів.

 

Голос України