Цукрові заводи завершили виробничий сезон. Всього зварено 2,008 млн. т солодкого піску з 13,66 млн. т буряків. Працювало 42 переробні підприємства.


Незважаючи на не дуже сприятливі погодні умови, виробники все-таки змогли випустити понад 2 млн. т цукру, що майже на 40,5% перевищує показник попереднього сезону. Адже у 2016-му зібрано більше буряків, вони кращої якості — вищі цукристість і вихід цукру — 17,65% та 14,68% відповідно, коментують підсумки роботи в асоціації «Укрцукор».


Загалом, рік видався досить вдалим для виробників. Через неврожай в Бразилії та Індії та сприятливу кон’юнктуру на міжнародних ринках Україні вдалося поставити на експорт майже 470 тис. т цукру, основна маса якого поїхала в Шрі-Ланку, Грузію та Туніс. З огляду на такі світові тенденції, за прогнозами «Укрцукру», буряк на полях країни у 2017-му займатиме ще більші площі у структурі посівів.


Саме «солодким» перспективам країни буде присвячено міжнародний конгрес виробників та переробників цукрових буряків, що незабаром відбудеться у Києві. Серед доповідачів значаться й іноземні експерти — виконавчий директор Міжнародної організації по цукру Хосе Оріве та президент Всесвітньої асоціації виробників цукрового буряку та цукрової тростини Жан-П’єр Дюбре.

 

Переробка буряків — це не лише тисячі тонн солодкого піску, а й зарплата та надходження до бюджету, наголошують працівники цукрового заводу імені Цюрупи, що у селі Андрушки Попільнянського району Житомирської області.

 

Фото автора.