Один чоловік загинув, шестеро поранено, двоє з них у тяжкому стані -- такі офіційні підсумки збройного конфлікту, що стався у ніч з 15 на 16 січня в центрі Олевська Житомирської області. Депутат облради Олександр Ніколайчук, який проживає у цьому місті, стверджує, що загалом постраждалих майже два десятки, просто ті, кому дісталося менше, вирішили заліковувати рани самостійно.

 

Все почалося з того, що на кількох машинах сюди приїхали жителі Львівщини. Крім вогнепальної зброї, було використано вибуховий пристрій, за одною з версій -- гранату. Потім приїжджі, за винятком трьох поранених, один із яких помер під час надання допомоги, посідали в авто та поїхали за межі міста. Під посилену охорону було взято Олевську районну лікарню. О. Ніколайчук також повідомив, що серед поранених є немісцеві з "моторошними наколками" і розмістив у Фейсбуці фотознімок. Він твердо переконаний: усе сталося через бурштин, адже Олевський район -- центр його видобутку на Житомирщині.

 

Цієї думки дотримуються і народні депутати України від Житомирщини. Борислав Розенблат одразу ж пообіцяв разом із колегами-депутатами звернутися до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, Президента Петра Порошенка та членів РНБО з проханням посприяти прийняттю законопроекту про легалізацію бурштину. "Всі побачили, що питання стоїть надзвичайно гостро. Страшно про це говорити, але ми в кроці від АТО, що буде відбуватися уже не на сході, а на території Полісся!!! Я не хочу призначати винних у тому, що сталось, але є "мусори", які там збирають плату за "квитки", є прокурори і СБУшники, які покривають цей "бізнес", та депутати всіх рівнів, які намагаються заробляти на цьому".

 

В Олевську сталася біда, якої можна було не допустити, якби влада впродовж трьох років не зволікала з легалізацією видобутку бурштину, переконаний і Володимир Арешонков -- народний депутат від Коростенського округу, до якого входить Олевський район: "Сьогодні є готовий законопроект про видобування та реалізацію бурштину № 1351-1, опрацьований комітетами, що вже пройшов перше читання. Його ухвалення не просто сприяло б наповненню нашого бюджету, а й дозволило б уберегти людські життя". Він категоричний: "Цей регіон з часом не стає безпечнішим, як запевняли мене керівники правоохоронних органів у відповідь на мої численні депутатські звернення і запити щодо наведення порядку в регіоні у зв'язку з нелегальним видобутком бурштину та засиллям кримінальних елементів".

 

Натомість правоохоронці стверджують, що конфлікт виник як на побутовому ґрунті, так і внаслідок кримінальних розборок між місцевими жителями та приїжджими зі Львівщини. Начальник головного управління Нацполіції в області В'ячеслав Печененко заявив, що бурштин до цього не має ніякого відношення. Все сталося на кримінальному підґрунті. Конфлікт почався ще за добу до стрілянини. За вхід у бар, де проходила дискотека, треба було заплатити 20 гривень, львівські хлопці не хотіли платити, почалася бійка, остаточне вирішення конфлікту перенесли на добу.

 

Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.

 

Житомирська область.

 

Голос України