Озимі на Вінниччині переважно в доброму й задовільному стані. Слабких та зріджених посівів могло бути ще менше, якби сніг випав раніше, ніж вдарили морози.

 

За результатами моніторингу, проведеного фахівцями обласного департаменту агропромислового розвитку та науковцями, в доброму стані перебувають рослини на більш як 80 тисячах гектарів, це 26,5 відсотка від загальної площі. На 117 тисячах гектарів (38 відсотків) їх стан задовільний. На решті площ -- 109 тисяч гектарів (35,5 відсотка) -- сходи слабкі та зріджені.

 

За образним висловом одного з фахівців, запізнилася зима з "ковдрою" для поля. Морози вдарили раніше, ніж випав сніг. На щастя, похолодання без снігу було нетривалим. Науковці й практики сходяться на думці, що низькі температури не завдали значної шкоди. Зважаючи на досвід попередніх років, можна сподіватися, що рослини із слабкою кореневою системою "відігріються" під пухкою зимовою ковдрою, зміцніють і увійдуть у весну в доброму стані.

 

-- Основна складова моніторингу озимих у зимовий період -- це відрощування монолітів, -- розповів керівник департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Микола Неїлик. -- Встановлено три терміни їх відбору: 25 січня, 20 лютого і 10 березня. Рослини для дослідження викопують з кореневою системою і ґрунтом, розміщують в умовах таких температур, якими вони будуть навесні. Якщо рослини життєздатні, то утворюють листочки, а також вторинну кореневу систему. Тому детальніше картину озимого поля матимемо в лютому, коли стане зрозуміло, як розвиваються рослини, відібрані для моніторингу.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України