Один чоловік загинув, шестеро поранених, двоє з яких у тяжкому стані — такі офіційні підсумки збройного конфлікту, що стався в ніч з 15 на 16 січня в центрі Олевська Житомирської області. Депутат облради Олександр Ніколайчук, який мешкає в цьому місті, стверджує, що загалом постраждалих майже два десятки, просто ті, кому дісталося менше, вирішили заліковувати рани самостійно. Все почалося з того, що на кількох машинах сюди приїхали жителі Львівщини. Крім вогнепальної зброї, було використано вибуховий пристрій, за однією з версій — гранату. Потім приїжджі, за винятком трьох поранених, один з яких помер під час надання допомоги, посідали в авто та поїхали за межі міста. Під посилену охорону було взято Олевську районну лікарню. О. Ніколайчук також повідомив, що серед поранених є немісцеві з «моторошними татуюваннями» і розмістив у Фейсбуці фотознімок. Він переконаний: усе сталося через бурштин, адже Олевський район — центр його видобутку на Житомирщині.


Цю думку поділяють і народні депутати України від Житомирщини. Борислав Розенблат одразу пообіцяв разом з колегами-депутатами звернутися до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, Президента Петра Порошенка та членів РНБО з проханням посприяти ухваленню закону про легалізацію бурштину. «Всі побачили, що питання стоїть надзвичайно гостро. Страшно про це говорити, але ми за крок від АТО, яка відбуватиметься вже не на сході, а на території Полісся!!! Я не хочу призначати винних у тому, що сталося, але є правоохоронці, які там збирають плату за «квитки», є прокурори і співробітники СБУ, які покривають цей бізнес, і депутати всіх рівнів, які намагаються заробляти на цьому».


В Олевську сталася біда, якої можна було не допустити, якби влада протягом трьох років не зволікала з легалізацією видобутку бурштину, переконаний і Володимир Арешонков — народний депутат від Коростенського округу, до якого входить Олевський район: «Сьогодні є готовий законопроект про видобування та реалізацію бурштину № 1351-1, опрацьований комітетами, він уже пройшов перше читання. Його ухвалення не просто сприяло б наповненню нашого бюджету, а й дало б змогу вберегти людські життя. Цей регіон з часом не стає безпечнішим, як запевняли керівники правоохоронних органів у відповідь на мої численні депутатські звернення і запити щодо наведення ладу в регіоні у зв’язку з нелегальним видобутком бурштину та засиллям кримінальних елементів».


Натомість правоохоронці стверджують, що конфлікт виник на побутовому ґрунті і внаслідок кримінальних розбірок між місцевими мешканцями та приїжджими зі Львівщини. Начальник головного управління Нацполіції в області В’ячеслав Печененко заявив, що бурштин до цього не має жодного відношення.

Житомирська область.