«Зачарований ліс» вихованців Народного художнього колективу студії образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості розгорнув свої експозиції в Кіровоградському обласному художньому музеї до дня вшанування пам’яті української народної художниці Марії Примаченко.

 

Спільне фото юних учасників виставки.

 

Фото надане музеєм.

Майже півроку вихованці студії «Писанка» вивчали життя і творчість Марії Оксентіївни та працювали над створенням власних фантастичних диво-звірів, підключаючи свою уяву. Як результат — на виставці з назвою «Зачарований ліс» представлено 100 казкових малюнків та 30 об’ємних фігур з пластиліну. Загалом у створенні виставки взяли участь 120 дітей віком від 6 до 14 років.

Твори Марії Примаченко — це світ, в якому з надзвичайною мистецькою силою поєдналися народна пісня, ритм і колір, образ і декор. І все це відбувається у неймовірній експресії руху, внутрішній динаміці. Коли Марію питали, навіщо вона малює неіснуючих тварин і квіти, вона відповідала: «Навіщо малювати такими, які вони є, вони і так красиві, а я свої малюю на радість людям. Так хочеться, щоб більше людей дивилися малюнки і щоб всім подобалися».

Марія Примаченко — проста жінка з маленького села на Київщині — навчила увесь світ вірити в казки. Художниця майже все життя провела в селі Болотня. Водночас її роботи підкорювали Париж, Монреаль, Прагу. Вона стала музою для Пабло Пікассо і надихала Марка Шагала.

Після проведення виставки фонди музею поповняться новими експонатами.

Леся НЕСТРОЙНА, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи музею.

Кропивницький.