На Запоріжжі підбили підсумки енергетичного року. Протягом 2016-го вироблено 38818 млн. кВт-год електроенергії. Це на 17,1 відсотка менше, ніж генерація року попереднього. Пояснення просте: захмарні тарифи призвели до помітного скорочення споживання з наступним ударом і по енергогенеруючих потужностях.

 

Та найбільше постраждали не теплоенергетики (за їхнього наддорогого і дефіцитного вугілля), а атомники. На тлі показників 2015 року, протягом якого Запорізька АЕС виробила 39305 мільйонів кіловат-годин електроенергії, результати року, що минув, помітно скромніші. Зокрема, виробництво становить 31026 кВт-год, або 78,9 відсотка до показників 2015-го.

 

Падіння виробництва протягом минулого року на Запорізькій ТЕС відносно менше -- згенеровано 5217 млн. кВт-год електроенергії, або мінус 11,5 відсотка. Зате більш дешевша енергія Дніпрогесу в 2016-му, як мовиться, знайшла свого покупця. Гідроелектростанція виробила 2575 млн. кВт-год електроенергії, що на 56,1 відсотка більше, ніж у 2015 році.

 

Тут варто зауважити, що зазвичай Дніпрогес, як й інші станції Дніпровського каскаду, слугує лише регулятором Єдиної енергосистеми. Його потужності підключають чи вимикають у разі пікових навантажень, аварій на АЕС та ТЕС тощо. Адже час виходу турбіни на потужність -- ледь не хвилина, і тут у гідрогенерації конкурентів немає.

 

Щодо атомників, то попри істотне падіння загальних показників, Запорізька АЕС все рівно забезпечили більш як п'яту частину всієї виробленої в Україні електроенергії (21,1%). Частка ЗАЕС у загальному виробництві українських атомних станцій -- 38,3 відсотка.

 

Втім, у частіших простоях потужностей ЗАЕС бачиться і позитив. Протягом 2015 року проведені капітальні ремонти 1, 3 та 4 енергоблоків. Інші три блоки пройшли планові середні ремонти. Здійснено і найголовніше: важка кількарічна праця колективу станції завершилася продовженням експлуатації блоків № 1 та № 2 ще на десять років. Адже свої гарантовані проектувальниками тридцять років вони вже відпрацювали.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України