Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) не задоволена тим, як офіційна Варшава вирішила питання Конституційного суду. Про це йдеться у спеціальній заяві голови Венеціанської комісії (ВК) Джанні Букіккіо щодо «юридично-політичної ситуації навколо КС в Польщі».


У підписаному Д. Букіккіо документі вкотре висловлюється «занепокоєння ситуацією КС в Польщі». Цього разу через те, що «після критичних зауважень ВК стосовно спроб законодавчого впливу на КС шляхом низки законодавчих змін», польська влада перейшла до «реалізації практичних заходів з метою забезпечення залежності Конституційного суду від волі парламентської більшості».


Серед дій офіційної Варшави, які спричинили «занепокоєння», голова ВК вказує на чотири: обрання нового голови КС за «незрозумілими процедурами»; включення новим головою до складу КС судді, обрання якого раніше було визнане тим самим КС неконституційним; відправлення новим головою КС «у відпустку» (про яку він «не просив») свого заступника, в якого було 100 днів невикористаного відпочинку, оскільки термін його повноважень закінчується у червні 2017 року; звернення генпрокурора (одночасно обіймає посаду міністра юстиції) до КС з поданням щодо перевірки на відповідність Конституції ухвали Сейму семирічної давнини про обрання трьох діючих суддів КС.


У завершальній частині заяви Д. Букіккіо наголосив, що дотепер КС Польщі «виконував ключову роль, стоячи на сторожі прав людини та дотримання демократичних стандартів», тому «викликають тривогу систематичні намагання унеможливлення КС виконання його ролі, окресленої Конституцією РП».


Очільник польського зовнішньополітичного відомства Вітольд Ващиковський прокоментував заяву голови ВК журналістам у Брюсселі так: «Я не чув, щоб були якісь проблеми з КС. Прийнято нові закони, КС має нового голову. Справу закрито. Можливо, голова ВК читав старі газети, мав застарілу інформацію, не знав про те, як питання було вирішене у Варшаві в позитивному напрямку». Водночас польський міністр повідомив, що в лютому офіційна Варшава дасть відповідь Європейській комісії щодо її останніх рекомендацій з дотримання принципів правової держави у Польщі й оптимістично заявив: «Ніхто не розглядає сценарію, за яким на Польщу могли б бути накладені санкції за невиконання рекомендацій Єврокомісії».


Варшава.