У переддень відзначення Дня соборності України Благодійний фонд "Ніжен" звернувся до міської ради з пропозицією відновити у Ніжині Соборний майдан.

 

Фото
Соборного майдану надано БФ "Ніжен".

 

"Це місце розташоване в оточенні храмів в історичній частині міста. В усі часи тут відбувалися козацькі ради, народні віче, маніфестації, -- розповідає директор Благодійного фонду "Ніжен" Микола Шкурко. -- Зі скасуванням Гетьманщини, а затим і Магдебурзького права, Ніжин поступово перетворювався на звичайне повітове містечко Російської імперії. Відповідно розміри Соборного майдану зменшувалися. Остаточну крапку в його існуванні поставила радянська влада".

 

Нині на території колишнього Соборного майдану хаотично ростуть дерева. А потреба в міському майдані є, адже центральна площа імені Івана Франка перевантажена транспортними потоками і проводити там масові заходи важко.

 

"Сподіваємося, що нагальна потреба консолідації суспільства, підняття патріотичного духу, залучення громадян до відкритого спілкування спонукають депутатів міської ради позитивно відповісти на цю ініціативу. Адже її вже подавали і раніше краєзнавці та громадські активісти, а тепер ще й готові долучитися толокою. Розміри території орієнтовно 100 на 150 метрів дадуть змогу провести на відновленому Соборному майдані будь який масовий захід", -- ідеться у зверненні.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України