Учора, 20 січня, в Україні, зокрема на території тимчасово окупованого Криму, відзначали День АРК. У Верховній Раді про трагедію півострова і відповідальність української влади перед кримчанами нагадав голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров.

Про причини анексії, недоліки української політики у перші два десятиліття незалежності говорили учора в Києві й історики під час презентації книги «Наш Крим: неросійські історії українського півострова». Це видання — збірник науково-популярних статей, упорядкований відомим фахівцем з історії півострова Сергієм Громенком. Дібрані матеріали розвіюють міф про Крим як «ісконно російську землю». Велику увагу приділено кримськотатарській історії. І не лише часів ханства, а й новіших — періоду двадцятого століття: визвольній війні, депортації, національному руху. Чимало статей розповідають про українців, які пов’язали своє життя з півостровом. Наприклад, чудова стаття Гульнари Бекірової про життя у Криму видатного українського селекціонера Левка Симиренка чи її текст про відомого правозахисника Петра Григоренка, який вплинув на становлення кримськотатарського національного руху.

Завдяки таким книгам Крим потроху повертається до української історіографії, вважає упорядник і один з авторів книги Сергій Громенко. Створення таких видань (на щастя, останнім часом вони регулярно почали з’являтися й у Києві) — вагомий внесок у деокупацію півострова. Адже сьогодні російська пропаганда активно працює над тим, щоб підсилити міф про «російський Крим» новими «науковими доробками». Над цим активно трудиться цілий Інститут країн СНД під керівництвом Костянтина Затуліна. Спотворюється нині на півострові й сприйняття учорашньої дати. 20 січня 1991 року в Криму було проведено перший легітимний місцевий референдум у СРСР, на якому населення висловилося за відновлення автономного статусу півострова. «Референдум був винятково українським, і автономний статус Криму надала Україна, — нагадав голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. — Але сьогодні тамтешня кримська адміністрація змальовує його як перший крок до «повернення» до Росії. Так і близько не було». Наступним завданням у напряму «історичної деокупації», за словами В’ятровича, стане внесення історії Криму до шкільної програми. А щойно видана книга стане гарним помічником для учителів у цьому питанні. До речі, продавати її не будуть. Увесь наклад (тисяча примірників) розішлють до бібліотек, але її без проблем можна буде закачати в електронному вигляді з сайту Інституту національної пам’яті.

І наостанок додамо, що цього року газета «Голос України» теж долучилася до кримської тематики. Наші фірмові календарі присвячено найвидатнішим кримськотатарським поетам, а також відносинам між українцями та кримськими татарами. Радянська і російська історіографії змальовували останніх як зрадників і грабіжників. Ми ж вирішили зруйнувати і цей міф — знайшли видатних українців, які поклали своє життя за кримських татар, і кримських татар, які загинули, боронячи Україну.

Тетяна ПАСОВА.