Учора в Києві в Інституті історії НАН України відбулася презентація картини «Україна славетна: з’їзд європейських монархів у Луцьку. 1429 рік» художника А. Орльонова.

 

Володимир Зубанов, координатор загальнонаціонального проекту «Славетна Україна», Олександр Донік, старший науковий співробітник Інституту історії НАН України під час презентації.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

На передньому плані картини зображено представників князівських родів Волині, Поділля, Київщини, Сіверщини, старостів галицької землі. Картина українського художника А. Орльонова, окрім художньої цінності, має й історичне, ідеологічне та державотворче значення. А з’їзд таких високих сановників на нашій території — лише підтвердження того, що ще в ті часи Україна була своєрідним центром духовності. Тому дуже символічно, що презентація картини відбулася напередодні державного свята — Дня Соборності України. Картину створено в рамках загальнонаціонального проекту «Україна: історія великого народу» за сприяння громадського об’єднання «Славетна Україна».

 

ДОВІДКОВО

З’їзд європейських монархів у Луцьку — дипломатична зустріч, яку було скликано з відома та за згодою короля угорського, німецького та чеського — імператора Священної Римської імперії Сигізмунда, за ініціативи Великого князя литовського Вітовта для вирішення низки політичних та економічних питань Центрально-Східної Європи. Загалом до Луцька прибуло 15 тисяч осіб, що перевищувало населення міста в декілька разів.