Глобинський цукровий завод став лідером серед експортерів вітчизняного цукру, відвантаживши за кордон 81 тисячу тонн солодкого піску на майже 40 мільйонів доларів.

 


Друге місце посідає ТзОВ «Вінницький комбінат хлібопродуктів №2» — через нього реалізують свою продукцію Гайсинський та Крижопільський цукрові заводи — 74,3 тис. т (37 млн. дол.). А замикає трійку ТЗОВ «Радехівський цукор» з показником в 39 тис. т (18,6 млн. дол.).


Загалом торік українські підприємства реалізували за межі держави 442,7 тис. т бурякового цукру на 215,9 млн. дол. Ще 23,6 тис. т білих кристалів, вироблених із ввезеного в Україну на давальницьких умовах тростинного цукру-сирцю, експортувала «Юкрейніан Шугар Компані» (Миколаївська область).


За 2016 рік істотно змінилася географія експорту — через транзитні війни з Росією суттєво скоротилися поставки на традиційні для нас ринки збуту в Центральній Азії. Якщо у 2015-му основними покупцями українського цукру були Киргизстан та Казахстан (41,5 тис. т і 16,4 тис. т відповідно), то торік найбільше солодкого піску поїхало до Шрі-Ланки (78,5 тис. т), Грузії (49 тис. т) та Тунісу (32,7 тис. т). Серед країн-імпортерів з’явилися Гвінея, М’янма, ПАР, Сомалі, Ліван, ОАЕ, Джібуті, Бенін, Сінгапур, Македонія, Боснія та Герцеговина, коментують ситуацію в асоціації «Укрцукор».


Там вважають, що світовий дефіцит цукру та підвищення якості українського солодкого піску допомогли вітчизняним цукроварам наростити його поставки за кордон, і прогнозують: надалі обсяги експорту збільшуватимуться. Так, з вересня за межі держави було продано 344,5 тис. т цукру (зокрема, 131 тис. — у грудні), тоді як за вересень-грудень 2015-го — лише 582 тонни. Виходить, раніше за цілий рік експорт становив майже стільки, як за місяць нинішнього сезону, наголошують в «Укрцукрі».

За прогнозами, з вересня 2016-го до серпня 2017-го Україна спрямує іноземним споживачам понад 500 тис. т цукру.


Річна потреба внутрішнього ринку оцінюється в 1,5—1,6 млн. т солодкого піску, а з буряків урожаю-2016 його вироблено понад 2 млн. т. Надлишок продукції заводи зможуть успішно реалізувати на експорт, стверджують в «Укрцукрі».


Галина КВІТКА.


Фото надано автором.