Комітет Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва на засіданні підтримав ухвалення у першому читанні та в цілому законопроекту № 5633, який передбачає відтермінування на 3 місяці (до 1 квітня 2017 р.) набрання чинності норми про обов’язкову сплату «сплячими» ФОПами мінімального єдиного соціального внеску (ЄСВ). Нагадаємо, що сьогодні це 704 грн.


«Голос України» раніше повідомляв, що у Верховній Раді на початку січня цього року було зареєстровано два законопроекти, які мали на меті «забезпечити недопущення несправедливої сплати підприємцями єдиного соціального внеску внаслідок неочікуваної зміни законодавства». Проте законопроект, підтриманий комітетом парламенту, не визначає, що робити підприємцям, які будуть вимушені сплатити ЄСВ за січень, адже терміни сплати і подання ліквідаційної звітності визначено законодавством, а тому їх протермінування може стати підставою для нарахування штрафів. 


Тим не менш, голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк вважає, що «фізичні особи—підприємці, які останнім часом не здійснювали діяльність та не планували вести її у найближчому майбутньому, фізично не встигли припинити реєстрацію. Ми не маємо права припустити, щоб люди потрапили в таку бюрократичну пастку».