Під тиском громади обласна влада Вінниччини змушена була змінити межі госпітальних округів, визначені в рамках чергової реформи в медичній галузі краю. Відтак звернулася до Міністерства охорони здоров’я із пропозицією відкоригувати пропоновану раніше схему. Втім, поки що крапку в цій історії ставити передчасно. Мають що сказати з приводу чиновницької «нарізки» також ті, хто не брав участі в акціях. Зокрема, в соцмережах зорганізувалися мешканці міста енергетиків Ладижина. За участі депутатів облради вони готують свої пропозиції. Чому раніше чиновники не врахували думок «знизу». Не тільки громадян, а й місцевих органів влади? Проблему досліджував «Голос України».

 

На засідання сесії Козятинської районної ради, де обговорювали питання збереження центральної районної лікарні, крім депутатів, прийшли небайдужі громадяни.

 

Попередню реформу не закінчили, іншу оголосили


За попередньої влади Вінницька область входила в число чотирьох регіонів держави з упровадження пілотного проекту реформування медицини. Чим він закінчився і що вдалося зробити — про це чиновники не прозвітували перед людьми. Та й нема вже їх на посадах. Нинішня влада запропонувала нову медичну реформу. За офіційною інформацією, вона стартувала з першого дня 2017-го. Як попереднє реформування, так і нинішнє одразу викликало спротив у багатьох громадян. Тоді в регіоні найбільше протестували проти закриття лікарняних закладів на місцях. Нині ситуація, схоже, повторюється. Правда, в дещо іншій формі. Але суть та само — сконцентрувати надання медичних послуг у великих лікарняних закладах. Із цією метою запроваджують так звані госпітальні округи.


— На мишах експериментуйте, а не на людях! — не стримуючи невдоволення, говорив один із учасників зібрання у райцентрі Іллінці, де мешканці обстоювали існування районного лікувального закладу.


«Скальпелем можна врятувати, а можна убити», — такі слова емоційно звучали під час акції протесту в місті залізничників Козятині. Тут люди мали намір перекривати рух потягів, якщо до їхніх вимог не дослухаються «рушії» реформи.
Нинішні протестні виступи, що мали місце в низці районів області в середині січня, позначені особливістю — на бік простих людей стали органи місцевої влади і їхні керівники. Водночас вони закликали лідерів громадських організацій не нагнітати ситуацію, проявити витримку і вирішувати питання законними методами. Більше того, взяли ініціативу в свої руки.


По один бік барикад


Тільки-но в Козятині мешканці міста та району почали висловлювати готовність до акцій протесту — місцеву лікарню плановано позбавити статусу закладу інтенсивного лікування — голова районної ради Віктор Слободянюк і керівник райдержадміністрації Олег Оркуша оперативно перебрали ініціативу в свої руки. Провели зустріч із головою Вінницької облдержадміністрації Валерієм Коровієм, скликали позачергову сесію, підготували письмові звернення від імені депутатів і територіальної громади до керівників області й держави, Мінохоронздоров’я.


— Ми попередили: якщо думки керівництва району, депутатів, представників громади не буде взято до уваги, не зможемо стримати акцій протесту, що їх готують люди, — каже керівник Козятинської районної ради Віктор Слободянюк. — І ми будемо з ними по один бік барикад. Бо вимоги обґрунтовані.


Більш різко висловився очільник виконавчої влади району: Олег Оркуша назвав антилюдським документ про створення госпітальних округів, із яким можна ознайомитися на сайті обласного управління охорони здоров’я. «До якого часу чиновники, котрим держава довірила створення кращих умов для надання послуг, в тому числі медичних, втілюватимуть у життя свої ненормальні фантазії, які налаштовані проти людини, на знищення медичної галузі, — написав на сайті райдержадміністрації Олег Оркуша. — Не взявши до уваги жодних показників та постійних звернень керівництва Козятинщини, причому всіх гілок влади, чиновники департаменту охорони здоров’я зробили перший крок до закриття сучасного лікувального закладу. Тим само забирають можливість у пацієнтів на оперативність та доступність в отриманні екстреної медичної допомоги. В такій само ситуації опинилися жителі сусідніх Оратівського та Погребищенського районів».


«Приписали» до сусідів


Козятин має статус міста обласного значення. Протягом багатьох років тут вдалося створити сучасний багатопрофільний лікувальний заклад, яким є центральна районна лікарня. Чиновники вирішили знизити рівень статусу закладу. Це означає, що місцеві мешканці не зможуть отримати в себе в районі весь спектр медичних послуг, що їх надавали дотепер. Доведеться їхати лікуватися у сусідній Калинівський район. До тамтешньої лікарні «приписали» пацієнтів з Козятинщини. 


«Чому пацієнт, який мешкає у Козятині, має їхати по медичну допомогу в сусідній район? — запитує один із лікарів Козятинської центральної районної лікарні, який попросив не називати його прізвище. — Це ж нонсенс! Ніколи старенька людина не поїде лікуватися до сусідів. Фізично не зможе цього зробити. Та й про пацієнтів іншого віку можна те само сказати. Десятками років лікувалися у своєму районі. Це вже, як то мовиться, у крові кожного з нас. А що буде з матеріальною базою лікарні? Її законсервують? Передадуть іншим? Адже в нас заклад на 240 лікарняних ліжок...»


Депутати Козятинської районної ради прийняли рішення про те, щоб цілісний майновий комплекс, яким є центральна районна лікарня, передали у власність територіальних громад району. Про те саме йдеться стосовно ще одного закладу — районної стоматологічної поліклініки. Нині вони перебувають у комунальній власності обласної ради. 


Одноголосну підтримку знайшла пропозиція про висловлення недовіри керівнику обласного департаменту охорони здоров’я Людмилі Грабович. За це голосували не тільки депутати. В переповненій залі, де відбувалася сесія, яблуку ніде було впасти. На захист лікарні стали громадські активісти, небайдужі громадяни, які прийшли на зібрання, щоб висловити свою позицію.


«П’ятірка» з географії, «двійка» — з логістики


У ще гіршій ситуації опинилися мешканці Іллінецького району. Їх також «приписали» до сусідів. Згідно з чиновницькою «нарізкою», добиратися до лікарів доведеться до Тульчина, в тамтешню лікарню інтенсивного лікування першого рівня. Райони сусідні, відстань, здавалося б, недалека, менше ста кілометрів.


— Чиновники продемонстрували непогані знання з географії, але чи думали вони при цьому про нас, простих громадян? — зазначив під час акції в Іллінцях один із промовців. — Адже від нас до Тульчина немає жодного прямого сполучення. А де ж воно візьметься, коли відсутня нормальна дорога?


Мешканці Крижопільського району, щоб отримати так звану інтенсивну допомогу, мали би добиратися до прикордонного міста Могилева-Подільський. Як пояснив один із співрозмовників «Голосу України», відстань між названими райцентрами трохи більше ста кілометрів. Пряме сполучення також відсутнє. «Якщо б мені довелося їхати з рідного Крижополя, то спершу треба добратися до райцентру Ямпіль, а там уже чекати автобус до Могилева-Подільського. Тільки ж рух транспорту там незначний. Тому справитися за один день в обидва кінці ніяк не вдасться. А якщо людина проживає у селі, тож їй зробити це ще складніше, бо спочатку треба дістатися райцентру...»


Людей почули. Всіх?..


Обласна влада теж відреагувала оперативно на хвилю протестів. Так, ще до закінчення сесії Козятинської районної ради для ознайомлення надіслали з Вінниці електронною поштою копію листа за підписом голови облдержадміністрації Валерія Коровія до Міністерства охорони здоров’я. У ньому йдеться про необхідність внести зміни до раніше поданого до відомства проекту госпітальних округів. Козятинці відстояли право зберегти свій заклад у статусі лікарні інтенсивного лікування першого рівня. Іллінецький район віднесли до Вінницького госпітального округу замість Тульчинського. Відстань до обласного центру трохи дальша, але ж є належне сполучення. Крижопільський і Піщанський райони передали до Тульчинського госпітального округу замість Могилів-Подільського, як було передбачено раніше. Простіше буде добиратися до лікарняного закладу.


Утім, ситуація з «нарізкою» округів до кінця не вичерпана. Мешканці Ладижина створили у  Фейсбук групу, де скликають містян на збори з визначення свого місця у реформі. Висловлюють побоювання, що місто може залишитися без лікарняного закладу. Якщо лікарню не закриють, то суттєво зменшать кількість наданих послуг. Адже тепер місто входить до Тульчинського госпітального округу. 


Депутат обласної ради Людмила Головашич, яка бере участь в обговоренні проблеми, повідомила, що забезпечить присутність на зборах відповідних фахівців. Чим закінчиться таке обговорення і чи не вимагатимуть ладижинці в обласної влади чергової зміни в уже згадану «нарізку», покаже час.

Вінницька область.

 

Коментар

Заступник голови Вінницької облдержадміністрації Ігор Івасюк (на знімку):

 


— У нашій області планується створення трьох госпітальних округів — у містах Вінниця, Могилів-Подільський та Тульчин. Визначено критерії їх формування, зокрема, зручність доїзду, врахування максимальної відстані до лікарень, що стануть центрами цих округів. Ми сформували такі округи, враховуючи критерій відстані. З’ясувалося, що критерій логістики є не менш важливий. Тому обласна держадміністрація взяла до уваги всі ті виклики, що виникли під час створення округів, урахувала пропозиції районних державних адміністрацій і внесла корективи у формування госпітальних округів. Листа з пропозицією внести зміни відправили до Міністерства охорони здоров’я.


Фото надано автором.

Довідково


На Вінниччині проживає 1,6 мільйона мешканців (60,5 особи на квадратний кілометр). Протяжність території області з півночі на південь понад 200 кілометрів, із заходу на схід — майже 200 кілометрів. Нараховується шість міст обласного значення, 12 — районного, 27 адміністративних районів. На цій території буде створено три госпітальні округи — у Вінниці, Могилеві-Подільському і Тульчині.

Цитата

«Госпітальний округ — це функціональне об’єднання закладів охорони здоров’я, розташованих на відповідній території, що забезпечує гарантований, своєчасний доступ населенню до надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги належної якості; ефективне використання бюджетних коштів, спрямованих на фінансування медичної допомоги».


(Постанова Кабінету Міністрів України №932 «Про затвердження Порядку створення госпітальних округів» від 30.11. 2016 року).