Кілька тисяч людей у неділю вийшли на антиурядові протести в кількох найбільших містах Румунії. У Бухаресті до протестувальників приєднався президент країни Клаус Йоханніс. Він підтримав вимогу народу не оголошувати амністію особам, засудженим за корупцію і зловживання службовим становищем.

Зміни, які уряд соціал-демократів хоче внести до Кримінального кодексу, дозволять помилувати чиновників, засуджених на різні терміни тюремного ув’язнення за хабарі, відмивання грошей і використання влади для особистого збагачення. І першим, з кого знімуть обвинувачення у підтасуванні результатів виборів і кому погасять дворічну умовну судимість за це, стане лідер Соціал-демократичної партії Румунії Лівіу Драгня.

Президент Румунії одразу після перемоги цієї партії на останніх парламентських виборах заявив, що не допустить, щоб урядом керувала людина, яка має судимість. Тепер він підключився до протестувальників, аби захистити свою позицію стосовно шахраїв і хабарників. Клаус Йоханніс нагадав, що Євросоюз на раз хвалив Румунію за рішучу й безкомпромісну боротьбу з корупцією у вищих ешелонах влади. Протягом останніх років за обвинуваченням у фінансових махінаціях покарання відбуває понад тисячу чиновників,  суддів, прокурорів і поліцейських. А після амністії всі хабарники й сучасні остапи бендери можуть не тільки вийти на волю, а й знову повернутися у владу.

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.