Дніпропетровська область. З нагоди проголошення Акту Злуки на Соборній площі Дніпра, поблизу поховання січових стрільців, які склали свої голови в бою за Катеринослав проти більшовиків та загонів махновців, встановлено пам’ятний хрест (на знімку). На його відкритті було велелюдно — зібралася майже тисяча людей, серед яких: воїни АТО, громадські діячі, депутати, представники місцевої влади. Великий кам’яний хрест освятив єпископ Дніпропетровський і Криворізький УПЦ КП Симеон. Біля монумента відомий український співак Олег Скрипка виконав гімн ОУН «Зродились ми великої години» у власному аранжуванні, повідомляє із Дніпра Олена ЧЕРНЯВСЬКА.

 


Вінницька область. Вартових, одягнених в однострої воїнів Гайдамацького полку армії УНР, у День Соборності можна було побачити на вулицях міста. З гвинтівками, шаблями і револьверами тих часів, вони несли почесну варту біля будівлі колишньої міської Думи.


На фасаді цього будинку встановлено дві меморіальні дошки — Дмитру Марковичу, міністру юстиції уряду УНР та засновнику «Просвіти» у Вінниці, і Юзефу Пілсудському, керівнику Речі Посполитої, який перебував у цій будівлі в буремні роки Української революції. Почесну варту представляли реконструктори громадської організації «Честь і Слава». Ініціатива у її створенні належить керівнику ГО «Вінницьке історичне товариство» Олександру Федоришену.


— Такі однострої, як у наших вартових, носили у свій час Олександр Довженко та Володимир Сосюра, котрі служили у Третьому Гайдамацькому полку армії УНР, — розповідає Олександр Федоришен. — Усе це фрагменти нашої історії, несправедливо забуті і замовчувані. Молодь виявляє неабиякий інтерес до вартових, охоче фотографується з ними, ставить багато запитань. Тому представники нашої організації, які знаходяться поруч, розповідають про Вінницю у період, коли місто було тимчасовою столицею УНР, про те, в яких будівлях розташовувалися тодішні міністри, які документи приймали тощо. Презентація Почесної варти відбулася восени минулого року у День захисника України. Наступного разу вартові нестимуть службу біля історичних будівель міста у День Незалежності нашої держави 24 серпня нинішнього року. Це стане доброю традицією у Вінниці, єдиному з міст держави, де у такий спосіб відтворили фрагмент доби УНР, повідомляє із Вінниці Віктор СКРИПНИК.


Запорізька область. Кілька сотень запоріжців, взявшись за руки на греблі Дніпрогесу, з’єднали береги Дніпра в День Соборності України. Люди різного віку, з українською символікою і без неї, з транспарантами і прапорами, вийшли з двох берегів по найбільш символічному мостовому переходу, який єднає Схід і Захід України. А зустрівшись посередині, взялися за руки. Акція, зауважимо, вже традиційна в Запоріжжі і головним її гаслом, мабуть, стало: «Любіть Україну! Україна єдина!»
Щодо обласної та міської влади, то всі офіційні заходи до свята були проведені біля бюсту Тараса Шевченка на вулиці Моторобудівників ще у п’ятницю, 20 січня. Тут було багато квітів і військовий духовий оркестр. Далі, вже у приміщенні театру імені Магара, відбулася урочиста частина з хвилиною мовчання у пам’ять про загиблих на Сході України наших бійців, повідомляє із Запоріжжя Леонід СОСНИЦЬКИЙ.


Луганська область. До Дня Соборності в області проведена акція «Патріотичний смаколик». З цієї нагоди кремінські кондитери виробили десятки кілограмів смачних пряників та печива. Зокрема, керівник Луганської ЦВА Юрій Гарбуз передав короваї та печиво курсантам обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус імені героїв «Молодої гвардії» та дітям, які мешкають у «сірій зоні». Звертаючись до офіцерів ліцею, Юрій Гарбуз зазначив, що тема соборності майже через сто років з Дня Злуки УНР та ЗУНР знову набула великої актуальності. «Ви, офіцери, маєте донести вашим вихованцям значення і символізм Дня Соборності України, щоб не допустити розколу країни у майбутньому», — наголосив він, повідомляє з Луганщини Павло ВОРОНЦОВ.

 


Закарпатська область. В Ужгороді урочистості до Дня Соборності України розпочалися з відкриття меморіальної дошки голові Центральної Ради Михайлові Грушевському, на які зібралися майже тисяча людей: керівники області Геннадій Москаль і Михайло Рівіс, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, народні депутати Роберт Горват і Валерій Лунченко, Генконсул Словацької Республіки в місті Ужгороді Янка Буріанова, представники інших дипломатичних місій, громадськість, творча інтелігенція. Барельєф, який створив заслужений художник України Богдан Корж, встановили на фасаді Будинку профспілок на центральній площі Народній. У вітальному слові, повідомляє прес-служба ОДА, очільник регіону Геннадій Москаль наголосив, що сьогодні, коли перед Україною вкотре постали великі випробування, все більшого значення набувають слова Михайла Грушевського про те, що суспільство має консолідуватися. Разом братися за важку справу розбудови держави, разом працювати. А найкращою пам’яттю цьому великому українцеві буде сильна, європейська, соборна Україна. Після відкриття барельєфа присутні приєдналися до народного віче перед пам’ятником Тарасові Шевченку, де молодь у пам’ять про Акт Злуки розгорнула стометровий національний прапор (на знімку). Урочиста колона з Національним стягом у супроводі духового оркестру вирушила до пам’ятника президентові Карпатської України Августинові Волошину, а потім долучилася до «живого ланцюга», який символічно поєднав два береги річки Уж через пішохідний міст з площі Театральної та площі Шандора Петефі у старовинній частині Ужгорода. Святкові заходи в неділю відбулися також у містах, селах і селищах Закарпаття, повідомляє із Закарпатської області Василь НИТКА.


Полтавська область. До Дня Соборності в Полтаві квіти від керівників області та міста, представників громадськості лягли до пам’ятника Тарасу Шевченку, меморіальної дошки на честь голови Директорії, головного отамана військ УНР, уродженця Полтави Симона Петлюри та погруддя ще одного земляка, голови Ради Міністрів УНР Бориса Мартоса. Водночас мешканці міста за ініціативою активістів ВО «Свобода» та громадської організації «Сокіл» долучилися до Всеукраїнського «Живого ланцюга єднання». При цьому вони символічно об’єднали два береги Ворскли, взявшись за руки на мосту через річку. Однак, певно, найзворушливіше відзначали це свято діти, котрі про нього та героїв, які виборювали нашу незалежність і соборність, говорили мовою пензля й танцю. Спочатку в холі обласного театру імені М. Гоголя відкрили виставку творів вихованців шкіл мистецького спрямування під девізом «Герої сьогодення — очима дітей». Прикметно, що для всіх авторів представлених в експозиціях робіт такими героями стали Герої Небесної Сотні та захисники України, котрі воюють із терористами й загарбниками на Донбасі. Дехто з юних художників зобразив і попередників нинішніх «воїнів світла» у боротьбі за нашу волю, починаючи з часів Київської Русі. А потім на сцені театру відбувся великий концерт дитячих колективів під гаслом «Україні присвячуємо свій полтавський танок», повідомляє з Полтавщини Василь НЕЇЖМАК.


Тернопільська область. 22 січня понад 5000 мешканців Тернопілля та Хмельниччини взяли участь в міжобласному святі «Збруч — ріка єднання». Уже традиційно одну із найважливіших та визначальних подій в історії нашої держави — проголошення Акту Злуки українських земель — тернополяни та хмельничани відзначають на колишньому кордоні, який у 1919 році розділяв ЗУНР та УНР.


На мості через річку Збруч, що єднає дві області, зустрілися представники влади, громадськості, духовенства, гості з інших областей України та провели символічне з’єднання Державного прапора: жовту частинку принесли з Тернопільщини, а синю — з Хмельниччини та обмінялися привітаннями та короваями. Священнослужителі із Підволочиська Тернопільської області та Волочиська Хмельницької області склали спільну молитву за єдину, соборну та вільну Україну. Під час урочистостей, які цьогоріч відбулися у Підволочиську, хвилиною мовчання також вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні, військовослужбовців та учасників добровольчих загонів, які поклали голови, захищаючи цілісність та соборність України, усіх, хто боровся та бореться за незалежність нашої держави, повідомляє з Тернопільщини Галина МИКОЛИН.