У два з половиною разу більше, ніж планувалося, отримає коштів у нинішньому році 59-та мотопіхотна бригада, що дислокується на Вінниччині. З ініціативою збільшити фінансування підрозділу, бійці якого провели 400 днів у зоні АТО, виступив депутат облради заступник керівника апарату Ігор Хміль.

 

У рамках комплексної оборонно-правової програми "Безпечна Вінниччина -- взаємна відповідальність влади і громад" планувалося надати військовим із бюджету один мільйон гривень. Утім, потреби підрозділу значно більші. Про це Ігор Хміль довідався під час перебування у військових. За його словами, відповідний проект рішення про збільшення фінансування розглядали у декількох департаментах. Потрібно було узгодити низку питань і навіть бюрократичних перепон, поки він потрапив на розгляд депутатів. Вони підтримали пропозицію: замість одного мільйона передбачено надати 59-й бригаді 2,6 мільйона гривень.

 

Левову частку цієї суми військові витратять на ремонт і відновлення будівель та інфраструктурних об'єктів. Зокрема, одну з казарм перепланують під гуртожиток для контрактників і їхніх сімей. Триває ремонт харчоблоку, їдальню оновили тільки частково, тому основні роботи ще попереду. Поки що харчі військовим підвозять у термосах. На місці старої котельні створять пральний комплекс, буде у військових також своя лазня. Новий підрозділ дислокується на місці колишньої військової частини, де багато років не проводили ремонтні роботи, бо знали, що частину ліквідують. Тепер доводиться надавати об'єктам друге життя. Торік повністю замінили систему опалення, збудували нову котельню, у приміщеннях замінили вікна і двері на енергозберігаючі, виконали низку інших робіт.

 

-- Збільшення фінансування бригади це добре, -- каже Ігор Хміль. -- Не менш важливо добитися, щоб кошти були виділені і надійшли до отримувача у повному обсязі. Разом з однопартійцями з фракції "Самопоміч" контролюватимемо цей процес. Так само під нашим контролем буде їх витрачання. Бо відповідальність має бути взаємна.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України