У Черкасах тривають Дні пам'яті, присвячені загиблим захисникам донецького аеропорту. Розпочалися заходи вшануванням одинадцятьох черкаських героїв-кіборгів, які полягли на летовищі восени 2014-го -- взимку 2015-го. Перед заповненою вщерть залою кінотеатру "Україна" виступили Олександр Тимошенко та Костянтин Сутулов (на знімку) -- колишні десантники, які були учасниками останніх днів легендарної оборони фортеці незламності.

 

Аудиторії продемонстрували документальний фільм режисерів Анни Мартиненко та Тетяни Кулаковської "Воїни духу". Протягом 38 хвилин троє кіборгів Анатолій Свирид, Юрій Шкабура та Костянтин Кузик розповідають у ньому про 242 днів свинцевого пекла, про честь, вірність, несхитність побратимів, які своєю кров'ю написали сторінки історії оборони української землі. Хвилюючі, сповнені болю за загиблими друзями сповіді, супроводжуються документальними кадрами, знятими оборонцями аеропорту на мобільні телефони. У них кіборги ще сміються, жартують, посилають вогняні "привіти" ворогам... Наприкінці кінострічки -- підірвані термінали донецького аеропорту. Пропливають вихоплені з кадру портрети "воїнів духу", які витримали апокаліпсис. Не витримав його бетон...

 

-- Після повернення з війни, -- сказав після перегляду фільму Костянтин Сутулов, -- я часто себе запитував: чи потрібно було покласти скількох людей у донецькому аеропорту? Відповідь приходила одна і та ж: ми не могли чинити інакше. Наша гідність цього не дозволяла. Ми захищали свою землю, своїх дітей. Тож не могли відступити.

 

Лідія ЛІСОВА.

Фото автора.

 

Черкаська область.

 

 

Голос України