Питання вивезення твердих побутових відходів зі Львова обговорили на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій з участю голови ОДА Олега Синютки.


Міський голова Львова Андрій Садовий у своєму виступі наголосив на двох проблемах: нема куди вивозити сміття і необхідно провести невідкладні протиаварійні роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі. За останні три тижні ситуація критично погіршилася, бо полігони масово відмовляються приймати відходи зі Львова, мотивуючи це небажанням мати проблеми з певними структурами.


За словами міського голови, питання вивезення сміття обговорювали з багатьма місцевими громадами, але зіткнулися з небажанням укладати угоди і спілкуватися через тиск, який на них чиниться.


Після жвавих дискусій обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій зобов’язала керівників органів місцевої влади укласти зі Львовом угоди, щоб вивезти усі відходи. Голова ОДА Олег Синютка дав сім днів часу на очищення міста. Приймати львівське сміття погодилися на полігонах Дрогобича, Червонограда, Самбора, Борислава і Миколаєва Львівської області. Олег Синютка заявив, що це виключно господарська проблема обласного центру: тут нема жодної політики. Міська влада не навела жодних фактів тиску на органи місцевої влади задля унеможливлення вивезення сміття.


Обласна комісія тепер засідатиме щодня о 7.00 і слідкуватиме за виконанням своїх рішень.


Напередодні цих подій ситуацію утилізації твердих побутових відходів із головою Львівської ОДА Олегом Синюткою обговорив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який заявив, що Львів має бути чистим — і це зона відповідальності особисто міського голови і міської ради. «Але ми бачимо не один тиждень, місяць, а напевно, і рік, що системно проблема твердих побутових відходів не розв’язується. Мешканці Львова не повинні страждати від безгосподарності і безпорадності міських чиновників. У міському бюджеті є достатні ресурси для урегулювання проблеми — бюджет розвитку Львова у 2017 році становить 1,8 млрд. гривень, — підкреслив глава уряду. — З такими грішми не вирішити проблему, я вважаю, є просто не припустимо». 


Володимир Гройсман пригадав, як аналогічну проблему розв’язали у Вінниці. Головне в таких питаннях — здатність міської влади вести діалог із мешканцями сусідніх громад. «На превеликий жаль, я не бачу в міської влади стратегії поводження з твердими відходами, — заявив під час зустрічі з главою уряду голова ОДА Олег Синютка. — Сьогодні ключове питання — це допомогти 700 тисячам мешканцям Львова, які ні в чому не винні і не можуть стати заручниками безгосподарності міської влади».


На засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій голова ОДА Олег Синютка наголосив, що йдеться про одноразове очищення міста Львова. Далі питанням вивезення і утилізації сміття займатиметься міська влада. Якщо міська рада не зможе справитися зі своїми обов’язками, то проблему твердих побутових відходів вирішуватимуть на державному рівні.

Львівська область.