ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ

 

Львівська область запропонувала аж три ділянки для будівництва сучасного сміттєпереробного заводу. Про це на засіданні обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій повідомив голова ОДА Олег Синютка. Перша ділянка -- у Яворівському районі, це 13 га земель, що використовувались для гірничохімічної промисловості. Друга -- 15 га -- у Миколаївському районі. На обидві ділянки вже виготовлено паспорти і технічну документацію. Третя -- у селі Брониця Дрогобицького району.

 

Львівська ОДА оголосила конкурс на вибір інвестора для будівництва комплексу з утилізації твердих відходів. Олег Синютка запропонував Львівській міськраді взяти у ньому участь. Річ у тім, що міськрада досі не може знайти ділянку і невідомо коли знайде. "Чи не краще спрямувати 2 млрд. грн. з бюджету розвитку міста на конкретний об'єкт?" -- вважає голова ОДА Олег Синютка. Але міський голова Львова Андрій Садовий має інше бачення вирішення цієї проблеми. Сподівається, що Європейський інвестиційний банк виділить 75 млн. євро на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та будівництво полігона твердих відходів.

 

Відколи Грибовицьке звалище після зсувів і загибелі чотирьох осіб було закрито за рішенням суду, львівське сміття мандрує всією країною, а міська рада веде самостійний пошук ділянки під завод глибинної переробки сміття. Але поки що безуспішно, хоча для купівлі землі в бюджет заклали 30 мільйонів гривень.

 

Запропонований варіант вирішення сміттєвої проблеми Львівською ОДА міську раду не задовольняє.

 

Богдан КУШНІР.

 

Львів.

 

Голос України