Репресивна машина, яку повною мірою використовує Кремль на території анексованого Криму, ставить собі за мету чіткі цілі — придушення інакомислення та залякування. Саме тому порушують кримінальні справи, тих, хто не згодний з нинішнім статусом Криму, кидають за ґрати.

 

Акція під будівлею Посольства Російської Федерації з метою привернути увагу громадськості і закликати до відповідальності за насильницькі викрадення та зникнення людей в окупованому Криму.

 

Так було і є з Ахтемом Чийгозом, заступником голови Меджлісу кримських татар, якого підозрюють в організації «заворушень» біля будівлі Верховної Ради Автономної Республіки Крим 26 лютого 2014 року. Нагадаємо, що тоді біля стін автономного парламенту проходило два мітинги: один на підтримку територіальної цілісності України, у якому взяли участь прихильники Меджлісу, і другий — прибічники «російської ідеї». Тоді загинули дві та постраждали декілька десятків осіб через сутички, які, втім, були обопільними. Після анексії Криму російські силовики заарештували чомусь тільки прихильників Меджлісу, яких почали обвинувачувати в «заворушеннях».


Репресивна машина своїм котком пройшлася по долях багатьох кримських татар, а також українських активістів, журналістів. Торкнулася вона й ще одного заступника глави кримськотатарського Меджлісу — Ільмі Умерова, якого кидали за ґрати, до психушки тільки за те, що в цього політика та людини є своя власна думка, свої погляди, від яких він не збирається відступати й відмовлятися.


І Ахтема Чийгоза, і Ільмі Умерова захищає московський адвокат Микола Полозов, який також не до вподоби російським силовикам. За висловлення своєї думки із приводу «процесів» Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова йому погрожували порушенням кримінальної справи, судом і всілякими покараннями. Під час свого перебування в Сімферополі, 25 січня, Полозова, який їхав на судове засідання у справі щодо одного із своїх підзахисних, а саме Ахтема Чийгоза, затримали співробітники ФСБ і доправили на допит до слідчого. Його намагалися допитати у справі Ільмі Умерова, справу якого зовсім скоро мають передати до суду.


Затримання відбувалося в «славних традиціях». Сам Полозов пізніше опише його так: «Виходжу з готелю в центрі Сімферополя, збираюся на процес у справі Ахтема Чийгоза, і тут до мене підбігають кілька здорових чоловіків, хапають за руки й затягують до припаркованого мікроавтобуса із тонованими стеклами. У відповідь на моє обурення й прохання представитися, один із них махає посвідченням співробітника ФСБ і вручає мені постанову слідчого про примусовий привід, причому з незаповненими графами «дата» і «час» доставляння на допит».


Полозов, якого випустили через майже три години з будівлі, що її нині займає кримське управління ФСБ у Сімферополі, на бульварі Івана Франка, 13, повідомив, що показань він ніяких не дав: «Я написав на листочку слово «Мовчав» і продемонстрував це слідчому й так протягом двох із половиною годин».


Річ у тому, що, за його словами, «залучення адвоката як свідка в справі його клієнта — це незаконна практика, що її широко використовують російські слідчі органи». Її мета — вивести адвоката зі справи як захисника (це відбувається автоматично — рішення суду не потрібно). У цьому випадку — це позбавлення його підзахисних Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова права на захист, порушення їхніх прав на справедливий судовий розгляд.


Але проблема набагато глибша, вважає адвокат. Справа в тому, що кілька днів тому він виступив у ПАРЄ в Страсбурзі, де розповів про події, що творяться в Росії й Криму.


Тому своє затримання Полозов розцінює як «навмисну демонстрацію сили, могутності й свідоме зневаження норм закону». Його просто хочуть видавити із Криму, щоб він припинив захист у суді й не ставив незручних запитань слідству в судових засіданнях. Щоб, за шитими білими нитками кримінальними справами були винесені обвинувальні вироки, а репресивна машина продовжувала перемелювати під своїми потужними котками нові жертви.


Наш спец. кор. з Сімферополя.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.