Учора біля Конституційного Суду України, де тривало чергове засідання щодо визначення конституційності «мовного» закону Ківалова-Кoлєсніченка, відбувся пікет. Активісти вимагали від служителів Феміди справедливого рішення, адже Закон України «Про засади державної мовної політики», як вважають вони, є антиконституційним та дискримінує державну мову в усіх царинах життя і потребує негайного скасування.

Нагадаємо, на попередньому засіданні суду, що транслювалося в режимі он-лайн, було висловлено багато фахових думок щодо мовної ситуації в Україні, серед яких був чи не найгрунтовнішим виступ директора Інституту української мови НАН України, доктора філологічних наук, професора Павла Гриценка. Він фахово висвітлив проблему розвитку української мови як державної та її свідому тривалу руйнацію.

Загалом же перші спроби скасувати суперечливий закон було здійснено одразу після Революції Гідності. Тоді Верховна Рада проголосувала за законопроект, через який закон Ківалова-Колесніченка втратив би чинність. Ця подія викликала гостру реакцію проросійських сил передусім у Криму, а також у деяких східних регіонах країни, тому виконувач обов’язків глави держави Олександр Турчинов тоді відмовився підписувати документ.

Вл. інф.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.