Проект з дослідження транспортної та просторової інфраструктури міста розпочали у Вінниці за підтримки партнерів з Німеччини. Він триватиме до кінця червня нинішнього року. Учасникам, а їх буде приблизно триста осіб, слід вибрати двадцять днів, упродовж яких вони мають відстежувати свої пересування містом -- пішки, у громадському транспорті, на автомобілі, велосипеді. Все це фіксуватиме програма, завантажена на смартфон. Мобільний додаток розроблено Центром інновацій Німеччини, представники якого беруть участь у дослідженні. Відбувається воно у рамках проекту "Інтегрований розвиток міст в Україні" за підтримки німецької урядової компанії "Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH".

 

-- Раніше такі дослідження не проводилися у жодному українському місті, -- каже заступник вінницького міського голови Владислав Скальський. -- Для розвитку міського простору важливо зрозуміти, яким він є нині, щоб знати, як розвивати його у майбутньому. Місто має бути комфортним для пішоходів, водіїв, тих, хто користується громадським транспортом чи пересувається, скажімо, на велосипедах. Отримані результати підкажуть напрям створення програми "Мобільне місто".

 

-- Використання такого дослідження є інноваційним інструментом не лише для України, -- зазначив представник німецької компанії GIZ Матіас Брандт. -- Вінниці, як й іншим українським містам, не вистачає аналізу ситуації пересування мешканців, бо здебільшого вивчають транспортну мережу. Отримана інформація надасть реальну картину міського простору, дасть змогу зекономити кошти при подальшому плануванні.

 

Міська влада залучила до цієї роботи комунальне підприємство "Інститут розвитку міста", участь у ній беруть представники ГО "Вінниця мобільна". До речі, ініціатори обіцяють заохотити волонтерів певними стимулами.

 

Крім Вінниці, аналогічне дослідження проведуть у Житомирі, Чернівцях та Полтаві.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінниця.

 

Голос України