У Запоріжжі стоїть добрячий мороз та ще й з поривчастим північним вітром. Утім, що дуже дивує, саме з похолоданням з'явилися і продавці на ринку, і трохи побільшало зацікавлених щось придбати. До того після Нового року ряди з промисловими товарами взагалі якось обходилися без покупців. Та й продовольча частина ринку виглядала не набагато кращою. Тому -- як висновок -- базари від людей очистила не ожеледиця і навіть не масове закриття бізнесу фізичними особами-підприємцями, а таки передноворічні витрати, які значно спустошили гаманці.

 

Чи позначилося це все на цінах? Практично ні, це коли не враховувати курячі яйця, які подешевшали мінімум на дві гривні. Нині десяток дуже великих можна купити за 20 гривень. Щодо м'ясної продукції, то свинина пропонується в межах 75 гривень за кіло, сало -- від сорока, а яловичина десь в районі 85 гривень. Вкотре подорожчала курятина, і філе вже торгується по ціні свинини. Дорожчає і молоко. Втім, базарні ціни поки що нижчі від тих, що панують у торгових мережах. Де літровий пакет молока -- від 16 гривень, а кефіри і йогурти ще дорожчі. На базарі літр молока -- 14 гривень, а кіло сиру -- від сорока п'яти.

 

Соняшникова олія в асортименті торгується по 24 гривні за літр, кукурудзяна -- 30 гривень. Риба свіжа основних місцевих видів (товстолобик, сом, щука ) -- від ста гривень.

 

Овочі теж поповзли догори. На початку минулого тижня картопля пропонувалася за 5,5--6 гривень, а наприкінці була на 50 копійок дорожчою. Морква і буряк -- по 4,5--5 гривень, капуста 3,5--4 гривні. Втім, знайти капустину нормального розміру стає дедалі важче, адже основна пропозиція -- діаметром з кулак.

 

Яблука пропонуються від 10 гривень за кілограм, гранати -- 40 гривень, мандарини -- від 20 гривень, банани -- від 25 гривень.

 

Дійшло до того, що повільно, але зростають у ціні і на крупи дешевої групи -- пшенична, ячна, перлова (від 20 до 50 копійок на кілограмі), тобто просять приблизно шість гривень за кіло.

 

Стабільно високі ціни на кондитерські вироби, втім, нині тут хоч немає передноворічного ажіотажу, і цукерки та печиво можна купити без всякої черги. Як буде за що...

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України