У регіоні з робочою поїздкою побував Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман

Основна мета поїздки — допомогти Львову розв’язати проблему з вивезенням сміття. Напередодні ситуація у місті Лева стала предметом робочої зустрічі Президента Петра Порошенка з Прем’єр-міністром.

«Прибирати сміття — прерогатива органів місцевого самоврядування. Але коли там неспроможні в рамках своєї компетенції розв’язати цю проблему, коли власну господарчу безпорадність обгортають у політичну матерію, а безпеці містян загрожує екологічна катастрофа — необхідно допомогти городянам і місту, яке щиро люблять десятки мільйонів українців і мільйони закордонних туристів», — такі настанови главі уряду дав Президент.

Проблема вивезення твердих відходів постала гостро влітку 2016 року після пожежі в Грибовичах, коли на звалищі загинуло четверо осіб, а полігон рішенням суду закрили. Наприкінці січня міський голова Андрій Садовий заявив, що Львів на межі екологічної катастрофи.

Володимир Гройсман взяв участь у засіданні обласної комісії. Робоча зустріч тривала у закритому режимі — без участі журналістів.

Як повідомила прес-служба міськради, Андрій Садовий звернувся до Прем’єр-міністра України з проханням, щоб під полігон передали закинуті кар’єри площею 12 гектарів колишнього гірничого підприємства «Сірка» в Яворівському районі.

Львівська ОДА знайшла аж три ділянки. Одна з них найбільше підходила для Львова, адже розташована за 40 кілометрів від міста.

Почувши, що земля перебуває у державній власності, Прем’єр-міністр запропонував передати ділянку на Яворівщині Львову. При тому наголосив: «Андрій Садовий має особисто написати листа до Львівської ОДА і взяти зобов’язання протягом шести місяців побудувати і ввести в експлуатацію полігон».

Голова Львівської ОДА Олег Синютка розповів, що виділена ділянка не є придатною для сільського господарства чи будівництва, бо пошкоджена гірничою хімією, але може використовуватися для полігона відходів. Для її передачі потрібне лише розпорядження голови ОДА.

Міський голова Львова подякував усім, що нарешті розв’язали проблему.

«Питання щодо передачі місту ділянки дозрівало фактично вісім місяців. Дозріло. Для всіх міських голів та очільників ОДА це була єдина проблема — ми не могли знайти ділянки», — зазначив Андрій Садовий.

Богдан КУШНІР.

Львівська область.