У неділю на столичному Лук’янівському кладовищі перепоховають останки українського письменника Олександра Олеся та його дружини. Про це на прес-конференції розповів міністр культури Євген Нищук після того, як до Києва із Праги було доправлено прах письменника та його дружини.

«За збігом обставин саме 29 січня, у День пам’яті Героїв Крут, буде прощання і перепоховання Олександра Олеся. Воно відбуватиметься у вільному доступі. О 12.00 буде панахида у Володимирському соборі під проводом Філарета», — розказав Нищук. Він також додав, що громадське прощання відбудеться у неділю о 13.30 на Лук’янівському кладовищі.

Як уже повідомляв «Голос України», у Чехії примусово ексгумували останки відомого українського письменника, який помер 22 липня 1944 року в Празі. За чеськими законами після поховання родичі або друзі померлих повинні платити ренту за місце на кладовищі. Донедавна ренту за могилу Олександра Олеся платив за власною ініціативою громадянин Чехії і виходець з України Володимир Михайлишин. Проте нещодавно Михайлишин помер, і тоді його син вирішив поховати батька на могилі Олеся. Після розголосу українська сторона вирішила перепоховати визначного українця на Батьківщині.

Марина КРИВДА.