У Запоріжжі відзначили День пам’яті про розгін місцевого Майдану. Нагадаємо, що тоді влада на підмогу міліції надіслала загони «тітушок», які по-звірячому побили молодь, котра ночувала біля багаття на площі Фестивальній.

Згадати події трирічної давнини попри холоднечу (у Запоріжжі було 17 градусів морозу з поривчастим вітром) під стінами ОДА зібралося кількасот запоріжців. Вони тримали фотографії Героїв Небесної Сотні та державні прапори. Мітинг розпочався виконанням Гімну України та богослужінням. У виступах усі охочі пригадали ті буремні дні. Власне, говорили і про сьогодення, про те, що спостерігається очевидний відхід від тих ідеалів, за які заплатила своїм життям Небесна Сотня. Серед відомих осіб, які прийшли на мітинг пам’яті, був один із активістів запорізького Майдану і донедавна (з 2014-го по 2016 рік) прокурор Запорізької області Олександр Шацький.

А в малому залі комунального кінотеатру імені Довженка відбувся показ фільму про згаданий розгін. Події стрічки ґрунтуються на відзнятих запорізькими телевізійниками свідченнях жертв і учасників події. Показ був з аншлагом — організатори не розрахували кількості учасників перегляду, і багато людей сиділи і навіть стояли у проходах. Фільм обіцяють викласти для безплатного перегляду на ресурсі YouTube.

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Запоріжжя.