Китайці проінспектували українські цукроварні. Оцінювали систему державного контролю за виробництвом бурякового жому як корму для тварин та можливості наших виробників експортувати таку продукцію до Піднебесної. Візит відбувся за підтримки Ради з питань експорту продовольства та асоціації «Укрцукор».

Інспекційна група ознайомила представників Держпродспоживслужби з попередніми підсумками своєї роботи, за результатами якої буде підготовлено та направлено українській стороні офіційний звіт.

За даними «Укрцукру», торік обсяг виробництва бурякового жому в Україні сягнув 10,93 мільйона тонн, а експорт становив 65,3 тис. на суму 8,6 млн. дол. Наша держава поки що не здійснювала поставки цієї стратегічної для тваринницької галузі сировини до КНР у промислових масштабах.

В «Укрцукрі» також виношують плани збільшити продажі до Піднебесної й солодкого піску. У рамках торгової місії до Пекіна, що відбулася в листопаді, українські виробники спробували зацікавити китайського споживача незвичним для нього буряковим цукром. За інформацією «Укрцукру», торік до КНР його було експортовано понад 5 тисяч тонн, зокрема 3,1 тисячі тонн до Гонконгу.

Водночас, наголошують в асоціації, говорити про тріумфальний вихід української продукції на полиці мереж Піднебесної наразі зарано.

Галина КВІТКА.