Минулої неділі в Україні вшанували пам’ять Героїв Крут — відважних студентів, оборонців української державності, які загинули у зіткненні з більшовиками поблизу селища Крути 29 січня 1918 року. У заходах взяло участь керівництво держави — Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Президент України Петро Порошенко разом з дружиною, члени Кабінету Міністрів, міський голова Києва Віталій Кличко, народні депутати України, громадські діячі. Присутні поклали квіти до пам’ятного хреста на Аскольдовій могилі у Києві та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Надвечір у столиці відбулася смолоскипна хода, учасники якої пройшли від Арсенальної площі до Аскольдової могили. А на Арсенальній площі продемонстрували реконструкцію подій далекого 1918 року — бою між більшовиками та воїнами УНР за завод «Арсенал».

 

Президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (другий ліворуч) та міський голова Києва Віталій Кличко під час вшанування пам’яті Героїв Крут на Аскольдовій могилі в Києві.

 

Глава держави відзначив, що героїчний бій під Крутами назавжди вписаний на скрижалі національної історії — передусім як приклад волелюбності та незламності українського народу. «Зараз, як і тоді, Росія розв’язала війну і заперечує свою агресію, намагаючись поширити у світі міф про внутрішній конфлікт у нашій державі, — йдеться у зверненні Президента України. — Героїчний бій під Крутами назавжди вписаний на скрижалі національної історії — передусім як приклад волелюбності та незламності українського народу».

Петро Порошенко зауважив, що саме жертовність та самовідданість крутян дали змогу організовано евакуювати зі столиці центральні органи влади та відвести війська — тобто зробити все можливе для швидкого повернення втрачених позицій. І головне — уряд молодої української держави отримав змогу підписати мирний договір з Німеччиною, що означало міжнародне визнання УНР і автоматично робило більшовиків окупантами території суверенної держави.

«Нині, як і майже 100 років тому, країна, яка марить імперськими амбіціями, не може змиритися з існуванням незалежної України, — наголосив Президент. — Зараз, як і тоді, Росія розв’язала війну і заперечує свою агресію, намагаючись поширити у світі міф про внутрішній конфлікт у нашій державі».

Президент окремо звернувся до українських воїнів, які нині у складі Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Державної прикордонної служби, Національної поліції обстоюють наше право творити власну державу зі словами щирої подяки за чесну та героїчну щоденну працю.

«Ворог, як століття тому, так і сьогодні, не врахував головного — духу наших воїнів. Крути та Бахмач — дві маленькі залізничні станції — стали вічними символами незламності всіх захисників України». Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуці Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

«Державність тоді, у 1918-му, як і у 2014-му, рятували добровольці», — зазначив глава парламенту, уточнивши, що своєю мужністю герої Армії УНР підняли на боротьбу наступні покоління, зокрема і сучасних українських воїнів, які в зоні АТО обстоюють українську державність, по всьому фронту зупиняючи російського окупанта.

У березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди та з поверненням уряду УНР до Києва, Центральна Рада вирішила урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі в Києві. На державному рівні в Україні почали щороку урочисто вшановувати пам’ять Героїв Крут із 2004 року. У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті Героїв Крут».

Олександра МАЛЕЦЬКА.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ФАКТ

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції на території сучасної Чернігівської області за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій між чотиритисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном із майже 400 київських студентів і бійців вільного козацтва тривав п’ять годин. Після бою 27 юнаків потрапили до більшовицького полону та були страчені.