Депутати Вінницької облради збирають підписи за скликання позачергової сесії з обговорення питання формування госпітальних округів. Такого висновку народні обранці дійшли після їхньої зустрічі з керівником обласного департаменту охорони здоров’я Людмилою Грабович та заступником голови Вінницької облдержадміністрації Ігорем Івасюком. Участь у ній узяли також керівники районних рад, міські голови та активісти.


— Питання настільки болюче для людей, що потребує детального вивчення, обговорення на місцях, консультацій із фахівцями, — зазначила заступник голови Вінницької облради Людмила Щербаківська. — Тільки після цього можна буде приймати рішення про формування госпітальних округів.


За її словами, до облради надійшла низка рішень сесій районних рад, листів від депутатів, звернень громадян. У кожному з них однакове прохання — переглянути межі госпітальних округів. Від депутатів облради вимагають вплинути на департамент охорони здоров’я з метою вдосконалення округів у питанні насамперед доступності громадян до отримання медичної допомоги. Друга вимога стосується якісного надання медичних послуг. Незрозумілим для багатьох стало те, чому у сусідів вінничан — у Житомирській та Черкаській областях — створено по чотири госпітальні округи, а у Вінницькій — на один менше. Хоча чисельність населення у них менша, ніж на Вінниччині. Та й за територією Черкащина не може зрівнятися, а Житомирщина має тільки трохи більшу площу. Учасників зібрання не задовольнила інформація про те, що частину змін у межі округів уже внесено. «Не вбивайте нас!», «Хіба мало сліз і крові на Донбасі?» — це тексти окремих написів на плакатах, що їх тримали в руках активісти.


Учасники зібрання створили робочу групу з вивчення наболілої проблеми. Вона має напрацювати пропозиції для департаменту охорони здоров’я. Зробить це після того, як проведе зустрічі з людьми на місцях. «Найбільше, чого бояться пацієнти, — втратити на території свого району медичний заклад, — каже громадський активіст Анатолій Банах. — У моєму Шаргородському районі на захист медичного закладу вийшли п’ять тисяч земляків. Це була найчисленніша акція проти несправедливого, на думку людей, поділу області на медичні округи. Маємо дослухатися до думки людей і виправити ситуацію. Хоча краще було зробити це спочатку. Тоді б не було бунтів, які в народі назвали медичними...»

Вінницька область.