Що? Де? Почім?

 

Прогнозні цінники лютого.

 

Робити нині прогнози — невдячна справа, бо більшість товарів та послуг дорожчають, того, що дешевшає — мізер. Але й там, де за логікою мали б знизитися ціни, часто цього не відбувається. Недобросовісні виробники та торгівці все одно своє накрутять. А платіжки комунальники, користуючись ситуацією, часто «малюють» як кому заманеться. Ось і в столичній багатоповерхівці, де я мешкаю, за розрахунками голови правління ОСББ, «накинули» за тепло на весь будинок «зайвих» 50 тисяч гривень. На кожну двокімнатну квартиру додатково вийшло по 220 грн. Цих дві сотні «лівих» гривень вирішила не платити. Не сумніваюся, комунальники наступного місяця виставлять борг на цю суму. Але, думаю, мовчати теж не можна...

Бензин та дизпаливо

Схоже, не варто сподіватися, що ціни утримуватимуться на нинішньому рівні. Особливо якщо гривня продовжить здавати позиції. Адже пальне здебільшого — продукт імпортний. Хоча цінники на заправках і так відлякують водіїв. А подорожчання зробить «горючку» ще більш недосяжною. «Королі бензоколонок», напевне, це розуміють. У середині січня на окремих заправках, після стрімкого зростання, бензин навіть подешевшав — літр на 30—40 копійок.

Борошно

Поволі дорожчатиме. Ця тенденція найближчим часом збережеться через збільшення виробничих витрат. З середини січня борошно вже почало набирати ціну в опті. Можна сподіватися, що за рахунок значних складських його запасів торговельним мережам не вдасться спровокувати ажіотаж навколо цього продукту.

Хліб

Уже подорожчав у багатьох регіонах, зокрема у столиці. Пекарі традиційно нарікають на зростання цін на складові виробництва батонів та паляниць. Зокрема, знову піднялися тарифи на електроенергію для промислових підприємств.

Крупи

Вартість у найближчі місяці залишатиметься стабільною. Нині недорога картопля, тож каші цьогоріч мають менший попит. Рис можна придбати по 15 грн. за кіло, гречку — вдвічі дорожче. Найдешевшими залишаються ячна, перлова та кукурудзяна — коштують 6—7 грн.

Цукор

За нашими прогнозами, дорожчатиме. Не виключено, перетне психологічну межу — 20 грн. за кілограмовий пакет. Адже, зважаючи на світові тенденції до зростання котирувань, український солодкий пісок масово женуть на експорт. Ці можливості дозволять вітчизняним виробникам особливо накручувати внутрішні ціни і не заморочуватися скороченням попиту всередині країни, зокрема зниженням споживання населенням. В «Укрцукрі», де опікуються інтересами переробників, кажуть інакше. Там пояснюють, мовляв, споживачеві не варто хвилюватися, адже нині зварили достатньо цукру (2,008 млн. т за річної потреби внутрішнього ринку в 1,5—1,6 млн.). До того ж, зазвичай, роздрібна ціна реагує на зростання оптово-відпускних у середньому через два тижні. Наразі передумов для підвищення останніх немає і варто брати до уваги, що скоро розпочнеться посівна, і сільгоспвиробники «викидатимуть» на ринок солодкий пісок, отриманий на давальницьких умовах, що збиватиме ціни. Тож в «Укрцукрі» вважають, що оптово-відпускні ціни найближчим часом будуть більш-менш стабільними — у межах 14,5—14,7 грн./кг, відповідно ваговий цукор обійдеться в середньому 15—16 грн., фасований — 19—20 грн.

Овочі-фрукти

Значно дешевші, ніж торік, але поволі дорожчатимуть, що характерно для зими. Та залишатимуться цілком доступними для пересічного споживача.

Молоко та молокопродукти

Не варто розраховувати на здешевлення. Сире молоко з ферм вищого та екстра ґатунків тримається на рівні 9—10 гривень за літр. І дефіцит сировини високої якості дозволяє сільгосппідприємствам диктувати умови. А те недороге молоко, що надходить на заводи з господарств населення, спрямовується на виробництво сирів та масла. Це не означає, що такі продукти дешевшатимуть, адже, приміром, українське масло через невисоку доларову ціну знаходить споживачів за межами країни.

Соняшникова олія

Залишиться на попередньому рівні. Велика пропозиція товару змушує торговельні мережі виставляти соняшникову олію за акційними цінами.

М’ясо і м’ясопродукти

Свинина в столиці після свят подешевшала — кілограм лопатки без кістки можна придбати менш як за 60 грн. Та свинарі сподіваються, що найближчим часом тенденція зміниться. Адже оптові ціни вже на початку нинішнього місяця обіцяють «вибитися» з усталених рамок 6-відсотковим стрибком. Виробники радіють: прогнози до подорожчання не тільки справджуються, а й, схоже, перевершать їх сподівання.

Як інформують в Асоціації свинарів України, якщо середні оптові ціни попереднього тижня незначно перевищували 30 грн./кг, то до кінця нинішнього цей показник може сягнути 32 грн. Відчутна обмеженість пропозиції свиней забійних кондицій (адже багато вгодованих відправили на м’ясо напередодні свят), несприятливі погодні умови та, як наслідок, більша готовність закупівельників іти на компроміс дозволили виробникам свинини «розписати» товарне поголів’я на 1,5 грн./кг, а подекуди і на 2 грн. дорожче, ніж тижнем раніше.

Звідси висновок: зі збільшенням оптових цін незабаром варто очікувати подорожчання свинини і у м’ясних крамницях.

Незначне зростання цін спровокує і відкриття ринку ЄС для української курятини. Донедавна було заборонено її туди возити через спалахи грипу птиці, зокрема на Херсонщині, Чернівеччині та Одещині. Тепер «табу» поширюється лише на поставки з цих областей.

Новорічні свята позаду, а це значить, що попит на алкогольні та виноградно-виноробні напої дещо знизиться. Відтак ціни на них у лютому не зазнають змін, запевнили в асоціації «Укрвинпром». Водночас, із закінченням свят в торговельних мережах зменшиться кількість спеціальних пропозицій на алкогольні та виноградно-виноробні напої.

Ліки

На жаль, багатьом громадянам доводиться і надалі економити на цій статті витрат. Та, зважаючи на морози за вікном, можна стверджувати: фармацевтична галузь не бідуватиме.

Транспортні послуги

Перевізники у багатьох регіонах продовжуватимуть вимагати «достойнішої» оплати своїх послуг, мотивуючи це дорожнечею пального, витратних матеріалів та необхідністю збільшувати видатки на зарплату працівників. Проїзд у столичних маршрутках уже піднявся на гривню. Значно зросли тарифи на приміських рейсах. Тим часом «Укрзалізниця» поки що відклала плани підвищити з лютого на 10% тарифи на пасажирські перевезення.

Житлово-комунальні послуги

Рахунки за тепло вражатимуть споживачів і в лютому. Залишається зігрівати себе оптимістичними думками, що зима скоро поверне на весну і за опалення осель не доведеться платити так багато.

Прогнози збирала Галина КВІТКА.

 

АНЕКДОТ ДО ТЕМИ

Мало того, що відключили і гарячу, і холодну воду, то й ще, коли відкриваєш кран, він намагається повітря висмоктати.