Відповідно до графіка особистого прийому громадян головами комітетів Верховної Ради України, головами депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України під час роботи п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання в приймальні Верховної Ради України відбулося, як і було заплановано, 36 особистих прийомів громадян. Із них особисто приймали громадян 12 очільників парламентських комітетів і депутатських фракцій у Верховній Раді України, якими прийнято 207 відвідувачів.

Ще 13 прийомів було проведено першими заступниками, заступниками голів парламентських комітетів, депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, до яких звернулися 126 осіб.

Решта 11 прийомів громадян було проведено членами комітетів Верховної Ради України, депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, народними депутатами України, які прийняли 274 відвідувачі.

Загалом на особистих прийомах побували 607 відвідувачів, від яких отримано 656 звернень: 581 письмове та 75 усних.

Переважна більшість громадян, які відвідали особисті прийоми у Верховній Раді України, — мешканці м. Києва (327 осіб, або 53,8 відсотка від загальної кількості відвідувачів) та Київської області (100 осіб, або 16,4 відсотка).

Котрий рік поспіль серед загальної кількості пропозицій, заяв і скарг громадян, поданих головам комітетів Верховної Ради України, головам депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, переважають звернення соціально вразливих верств населення: пенсіонерів (407 звернень, або 62 відсотки від загальної кількості звернень) та безробітних (96 звернень, або 14,6 відсотка), які становлять три чверті від загальної кількості заяв і скарг на адресу очільників парламентських комітетів, депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України. З їх числа переважали звернення інвалідів І—ІІІ груп — 116, ветеранів праці — 101, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, — 24, дітей війни — 23, інвалідів війни — 22.

Загалом під час роботи п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання на особистих прийомах голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України відвідувачами порушено 710 питань. Найактуальнішими серед них залишаються питання забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян — 226, або 31,8 відсотка від загальної кількості питань, порушених відвідувачами під час особистих прийомів. У більшості звернень на цю тематику громадяни скаржилися на дії працівників правоохоронних органів, вказували на необхідність внесення змін до законодавства у сфері антикорупційної політики та здійснення правосуддя.

На другому місці за кількістю питань, що турбують відвідувачів під час особистих прийомів, перебувають питання соціального захисту — 102, що становить 14,4 відсотка від загальної кількості питань. Майже половина з них — прохання про надання матеріальної допомоги для розв’язання

нагальних соціально-побутових проблем.

Банківська криза, що відбувалася в контексті загальної економічної кризи та девальвації національної грошової одиниці, різке скорочення впродовж останніх двох років числа банківських установ і, як наслідок, зростання недовіри громадян до банків спричинили збільшення майже втричі порівняно з третьою і четвертою сесіями Верховної Ради України восьмого скликання кількості пропозицій, заяв і скарг громадян, в яких порушувалися питання фінансової, податкової та митної політики (82 питання, або 11,5 відсотка від загальної кількості питань).

Як свідчить тематичний аналіз пропозицій, заяв і скарг громадян до голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, поданих на особистому прийомі у приймальні Верховної Ради України, актуальними для відвідувачів залишаються звернення з питань аграрної політики і земельних відносин — 45, або 6,3 відсотка від їх загальної кількості; житлової політики — 43, або 6,1 відсотка; комунального господарства та охорони здоров’я — по 38, або по 5,4 відсотка; діяльності органів місцевого самоврядування та відгуки щодо діяльності Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України — по 22, або по 3,1 відсотка; праці і заробітної плати — 21, або 3 відсотки; освіти, наукової, науково-технічної, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності; екології та природних ресурсів — по 12, або по 1,7 відсотка від загальної кількості питань, порушених на особистих прийомах.

Усі письмові звернення громадян, отримані під час особистих прийомів, розглядалися й опрацьовувалися в секретаріатах парламентських комітетів, депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, надсилалися до компетентних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, правоохоронним та судовим органам.

Від загальної кількості звернень, поданих відвідувачами під час особистих прийомів голів комітетів Верховної Ради України, голів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, станом на 20 січня 2017 року отримано 442 відповіді про результати розгляду. Із них 179 звернень, або 27 відсотків вирішено позитивно, на 94, або 14 відсотків дано роз’яснення, 135, або 21 відсоток, було переадресовано за належністю до органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних і судових органів, на 25, або 4 відсотки отримано проміжні відповіді, 214 пропозицій, заяв та скарг, або 33 відсотки, продовжують перебувати на контролі.

Відділ з питань звернень громадян апарату Верховної Ради України.