Пісня «Реве та стогне Дніпр широкий» уперше прозвучала арабською мовою

 

Музична зірка Йорданії Зейна Бархоум, яка співала на кращих сценах Лондона, Парижа, Рима, яка своєю творчістю об’єднує культури Сходу і Заходу, презентувала у Львівській філармонії новий альбом «Alcantara ІІ».

 

 

Співачка виступила разом із сирійським тенором Басемом Алкоуром (на знімку) та Академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії під диригуванням італійця Лоренцо Таціері.


Концерт, присвячений 25-річчю встановлення дипломатичних відносин між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством, вступним словом відкрив Посол України в Йорданії Сергій Пасько.


Дипломат із гордістю розповів, що наше посольство в Аммані розташоване на вулиці Тараса Шевченка, а пісню «Реве та стогне Дніпр широкий» на його прохання в 2014 році було перекладено арабською мовою.


У програмі вечора разом із арабськими піснями звучали шедеври європейської оперної класики — Жоржа Бізе, Джузеппе Верді, Франца Шуберта, Джоаккіно Россіні. Для стилю Зейни Бархоум, однієї з найкращих оперних співачок Йорданії, характерне поєднання оперної арабської та західноєвропейської музики.


У її репертуарі — партії з «Травіати», «Богеми», «Ріголетто», «Севільського цирульника». В 2014 році вийшов її перший альбом «Alcantara» у супроводі оркестру Амманської консерваторії.


Сирійський тенор Басем Алкоур закінчив Дамаську консерваторію. Часто виступає в Європі, співає здебільшого романтичні та сучасні пісні, а також партії в оперних постановках. Полонив львів’ян виконанням шедеврів європейської оперної класики.
Сюрпризом свята музики стала пісня на слова Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий», яка вперше у виконанні Зейни Бархоум прозвучала арабською. Разом із солісткою українською мовою співав Галицький камерний хор. Щойно прозвучали перші слова, зал піднявся і слухав «Реве та стогне Дніпр широкий» стоячи. Львів’яни того вечора довго вітали йорданську оперну співачку квітами і бурхливими оплесками.


Концерт у Львівський філармонії, який відбувався за сприяння Посольства України в Йорданії, став важливою подією, яка не лише дала змогу оцінити талант оперних співаків Сходу, а й відзначити важливу дату — 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Йорданією.


Як зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол України Сергій Пасько, після зустрічі з керівниками Львівщини намітилися хороші перспективи економічної співпраці між двома країнами.

Фото Євгена КРАВСА.