От і в Гуштині, що у Борщівському районі на Тернопільщині, вирішили нічого не вигадувати — просто створили у селі музей хліба.


За рішенням педради, музей «Історія хліба» при Гуштинській ЗОШ І—ІІ ст. постав у 1991 році. А ще через 20 літ Міністерство освіти і науки України присвоїло йому звання «Зразковий музей».


— Наш музей, — каже його багаторічний керівник Ганна Верига, — допомагає кожному задуматися над величчю хліба, над працею людей, які його вирощують та випікають. Музей у селі Гуштин, що нині входить до Скала-Подільської територіальної об’єднаної громади, виховує бережливе ставлення до хліба, сприяє профорієнтації учнів на сільськогосподарські професії. Цінними та повчальними для нас є спогади про Голодомор уже покійної вчительки Варвари Загородньої.


Тут також зібрано старовинні знаряддя хліборобської праці: борону, рало, кукурудзяну саджалку, лемеші, сапу, плужок; для косовиці: граблі, косу, вила, серпи. А ще — те, з допомогою чого випікали хліб: нецки, лопати, кошики, рогачі. Для розмаїття — жорна, прядки, мотовила, ткацький верстат, щітки для чесання прядива, селянський одяг, посуд.


Школярі з гуртка «Хлібознавець» відвідують майстер-класи тутешніх сільських господинь, які вчать випікати у печі домашній хліб, короваї, паляниці, паски.


До слова, торік команда Гуштинського шкільного музею «Історія хліба» у Києві на базі Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України виборола І місце на Всеукраїнському фестивалі «Скарбниця народної духовності: українська паляниця».

 

Тернопільська область.

 


На знімку: керівник музею Ганна Верига.


Фото автора.